Инфлацията в Испания отново е тръгнала нагоре през май, за

...
Инфлацията в Испания отново е тръгнала нагоре през май, за
Коментари Харесай

Инфлацията в Испания отново е тръгнала нагоре


Инфлацията в Испания още веднъж е тръгнала нагоре през май, с цел да доближи 8,7 на 100 на годишна основа или 0,4 пункта повече, в сравнение с през април. Това се показва в първична прогноза на Националния статистически институт (INE), оповестена през днешния ден и представена от Франс прес.

Тази динамичност се изяснява със скока на цените на питателните артикули и на горивата, което е мощно покачване на годишна основа и се случва макар подхванатите от испанското държавно управление ограничения, с цел да се понижат потребителските сметки.

Повишението през май идва след лек спад през април (8,3 на сто), който даваше вяра за началото на намаление след пика от 9,8 на 100 през март - или най-високото ниво в Испания от 37 години. 

Базисната инфлация, която не регистрира някои цени като тези на силата и се поправя по отношение на сезонните вариации, също се е повишила, с цел да доближи 4,9 на 100 или най-високото ниво от 1995 година.

Хармонизираният показател на потребителските цени, който разрешава да се вършат съпоставения с други страни в еврозоната, се е нараснал с 8,5 на 100 на годишна основа, прецизира статистиката.

Испания, сходно на доста страни в света, се сблъсква през последните месеци с по-висока инфлация поради напрежението към подновяването на икономическата активност след коронавирус рецесията и войната в Украйна.

За да се опита да удържи това покачване, испанското държавно управление одобри проект за директни помощи от 6 милиарда евро, предопределени за семействата и фирмите и насочени главно към цените на електрическата енергия.

Този проект включва дотации за горива, нарастване на виталния най-малко и удължение до 30 юни на настоящото от предходната година намаляване на налозите, чиято цел е да понижи сметките за електричество.

Според министърката на стопанската система Надя Калвиньо тези ограничения ще разрешат последователно намаляване на потребителските цени през идните месеци, като пикът е бил доближат през март, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР