Инфлацията в Германия се ускори през септември до близо 7-годишен

...
Инфлацията в Германия се ускори през септември до близо 7-годишен
Коментари Харесай

7-годишен връх на германската потребителска инфлация през септември



Инфлацията в Германия се форсира през септември до близо 7-годишен връх от 2,3% с помощта на солидно покачване на енергийните и на напредък при цените на хранителни стои, демонстрират неревизирани дефинитивни данни на формалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия скочи през септември с 0,4% по отношение на август, когато се увеличи с 0,1 на 100. На годишна база потребителската инфлация се форсира до 2,3% от 2,0% през август, отбелязвайки най-силен напредък от ноември 2011-а година насам.

Основна причина за ускоряването на инфлация през септември е мощното покачване на енергийните цени със 7,7% след тяхно покачване с 6,9% месец по-рано, като цените на горивата за отопление скочиха с 35,6%, а на автомобилните горива - с 13,0%. Изключвайки енергийните цени, инфлацията в Германия се увеличи през септември с 1,6% на годишна база.

Цените на питателните артикули набъбнаха по отношение на година по-рано с 2,8% след техен напредък с 2,5% през август, до момента в който цените на услугите се покачиха по-скромно с 1,5%, само че след тяхно нарастване с 1,4% през последния летен месец.

Основният показател на потребителските цени (изключвайки цените на храни и енергия) пък се увеличи през септември с 1,5% по отношение на същия месец на 2017-а година.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) също набъбна през септември с 0,4% на месечна база, до момента в който растежът ѝ на годишна база се форсира до 2,2% от 2,0% през август, достигайки равнището от месец май и най-висока хармонизирана инфлация от февруари 2017-а година насам.

Данните са в поддръжка на решението на ЕЦБ да завърши до края на годината с огромната си стратегия за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като " количествени удобства ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР