Инфлацията в Германия се ускори през септември до близо 7-годишен

Инфлацията в Германия се ускори през септември до близо 7-годишен ...

7-годишен връх на германската потребителска инфлация през септември.Инфлацията в Германия се ускори през септември до близо 7-годишен връх от 2,3% благодарение на солидно повишение на енергийните и на растеж при цените на хранителни стои, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия скочи през септември с 0,4% спрямо август, когато се повиши с 0,1 на сто. На годишна база потребителската инфлация се ускори до 2,3% от 2,0% през август, отбелязвайки най-силен растеж от ноември 2011-а година насам.

Основна причина за ускоряването на инфлация през септември е силното повишение на енергийните цени със 7,7% след тяхно повишение с 6,9% месец по-рано, като цените на горивата за отопление скочиха с 35,6%, а на автомобилните горива - с 13,0%. Изключвайки енергийните цени, инфлацията в Германия се повиши през септември с 1,6% на годишна база.

Цените на хранителните стоки нараснаха спрямо година по-рано с 2,8% след техен растеж с 2,5% през август, докато цените на услугите се повишиха по-скромно с 1,5%, но след тяхно увеличение с 1,4% през последния летен месец.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храни и енергия) пък се повиши през септември с 1,5% спрямо същия месец на 2017-а година.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна през септември с 0,4% на месечна база, докато растежът ѝ на годишна база се ускори до 2,2% от 2,0% през август, достигайки нивото от месец май и най-висока хармонизирана инфлация от февруари 2017-а година насам.

Данните са в подкрепа на решението на ЕЦБ да приключи до края на годината с мащабната си програма за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".

Източник: bnr.bg