Инфлацията в Германия се е повишила с 8,7% на годишна

...
Инфлацията в Германия се е повишила с 8,7% на годишна
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия се ускорява

Инфлацията в Германия се е повишила с 8,7% на годишна база през януари и с 1,0% на месечна база, заяви Федералната статистическа работа (Destatis) в прессъобщение в четвъртък.

Според предварителните данни потребителските цени, хармонизирани за съпоставяне с други страни от Европейския съюз, са се повишили с по-малко от предстоящото - 9,2% на годишна база. В съпоставяне с декември цените са се нараснали с 0,5%, заяви Destatis.

Анализаторите чакаха съгласуваните данни да набъбнат с 10,0% на годишна база и да се усилят с 1,2% по отношение на предходния месец, съгласно Ройтерс.

" Тъй като базисната инфлация ще остане висока през 2023 година, не се вижда фундаментално облекчение на инфлацията ", съобщи основният икономист на Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank Александър Крюгер пред медията.

Най-голямата стопанска система в Европейски Съюз пострада от рекордна инфлация през предходната година заради внезапното повишение на цените на силата, провокирано от намаляването на доставките на газ от Русия поради глобите против Украйна. Проблемите с поддръжката на тръбопроводите, а по-късно и саботажът на газопровода " Северен поток " в допълнение утежниха лимитираните доставки. Миналия месец министърът на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че  немската стопанска система ще избегне внезапен спад, само че е на път да навлезе в техническа криза.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР