Инфлацията в Германия остана близо до най-високите нива от няколко

...
Инфлацията в Германия остана близо до най-високите нива от няколко
Коментари Харесай

Германия обещава помощи заради високите цени на енергията

Инфлацията в Германия остана покрай най-високите равнища от няколко десетилетия в края на 2021 година Правителството даде обещание помощи за по-бедните семейства, защото цените на силата продължаваха да порастват с двуцифрени темпове. Годишният ритъм на повишаване на цените в Германия е 5.7% през декември. Това е лек спад от 6% през ноември, най-високото равнище от обединяването на Германия през 90-те години, оповестява Financial Times. Енергийните цени в страната са с 18.3% по-високи от 2020 година

Финансовият министър Кристиан Линднер разгласи, че новото държавно управление обмисля даването на финансова помощ за компенсиране на възходящите разноски за отопление на по-бедните семейства тази зима.

" Трябва да създадем нещо, сподели Линднер. Обещавам, че със средствата, с които разполагам, ще предоставим такава солидарна поддръжка за хората, които са изключително наранени. "

Очаква се Франция, Испания и Италия също да подхващат сходни дейности. Икономистите предвиждат, че немската инфлация ще намалее тази година.
Реклама
" Тъй като доста от специфичните фактори и несъответствието сред търсенето и предлагането би трябвало да отслабнат през 2022 година, ние чакаме темпът на инфлация да спадне до малко под 2% до края на годината ", споделя Йорг Зойнер, основен икономист в Union Investment.
Рано за положителни прогнози
Европейските цени на едро на природния газ съвсем се удвоиха до рекордно високи равнища в навечерието на Коледа и скочиха още веднъж тази седмица, откакто доставките от Русия се забавиха. Проблеми в световната верига за доставки също доведоха до закъснение и по-високи разноски за производителите, което увеличи цените на доста потребителски артикули.

Рекордно закъснение на поръчки при немските производители не демонстрира признаци на облекчение, откакто новите поръчки надминаха упованията на икономистите, като се покачиха с 3.7% през ноември с помощта на високото търсене от задгранични клиенти.

Подобрението на пазара на труда в страната евентуално ще способства за увеличение на натиска върху разноските заради възходящия дефицит на служащи и обещанието на държавното управление да увеличи минималната заплата с една четвърт до 12 евро на час.
Реклама
Германската организация по труда заяви тази седмица, че свободните работни места са се нараснали с 213 хиляди предходната година до 794 хиляди Уебсайтът за работни места Indeed заяви, че броят на немските свободни работни места, които популяризира, се е нараснал с съвсем 50% по отношение на равнищата преди пандемията.

" Инфлацията е малко евентуално да спадне по права линия отсам ", сподели Карстен Бжески, началник на макроизследванията в ING, като уточни, че цената на съвсем половината от 92-те най-големи съставния елемент на немската инфлационна кошница се е повишила с 4 % или повече през декември. Цените на храните са се повишили с 6%, на услугите - с 3.1%, а на наемите - с 1.4%.

През предходната година междинната инфлация е била 3.1%, което е най-високото равнище от 1993 година, и е повишена с 0.5% от миналата година, когато пандемията провокира дълбока криза. Бундесбанк неотдавна увеличи прогнозата си за инфлация за 2022 година от 1.8 на 3.6%.

Данните за инфлацията в еврозоната демонстрират, че продължава да се усилва и през ноември е достигнала 5% при упования за спад до 4.7%. Стойността на индикатора е два пъти и половина над задачата на ЕЦБ от 2%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Технологии 3 Свят 1 Право 2 Технологии 3 Свят 1 Право Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР