Инфлацията в Германия е достигнала през ноември 5,2% на годишна

...
Инфлацията в Германия е достигнала през ноември 5,2% на годишна
Коментари Харесай

Германия с най-висока инфлация от 1992 г. насам

Инфлацията в Германия е достигнала през ноември 5,2% на годишна съществена - най-високото си равнище от юни 1992 година или близо 30-годишен най-много, към момента движена от покачващите се цени на силата, потвърдиха окончателните данни на Федералната статистическа работа (Дестатис), оповестени през днешния ден. 

Това е шестият следващ месец на покачване на цените, отбелязва службата, като акцентира, че предходният връх датира отпреди 30 години, когато инфлацията доближи 5,8% през юни 1992 година. На месечна база (спрямо октомври) обаче потребителските цени в най-голямата стопанска система в Европа са се намалили с 0,2 на 100. 

Индексът на потребителските цени е движен от нарастване на разноските за сила с 22,1 на 100 на годишна основа, дефицит на артикули и машинален резултат, обвързван с краткотрайно понижената ставка на Данък добавена стойност през 2020 година, прецизира Дестатис. 

Стоките като цяло в Германия са поскъпнали със 7,9 на 100 при ритъм от 4,5 на 100 за цените на храните. 

Хармонизираният показател, който служи за съпоставяне на европейско ниво, бележи покачване от 6 на 100 за една година, много над целевите 2%, избрани от Европейската централна банка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР