Инфлацията в еврозоната се ускори през юни до нов рекорден

...
Инфлацията в еврозоната се ускори през юни до нов рекорден
Коментари Харесай

Рекордно нарастване на годишната инфлация в еврозоната през юни с 8,6%

Инфлацията в еврозоната се форсира през юни до нов рекорден връх от 8,6% по отношение на същия месец година по-рано с оглед разширението на ценовия напън, като за нейното продължаващо повишаване още веднъж способстват в най-голяма степен растящите енергийни цени, само че и покачването на цените на храните, демонстрират предварителни данни на Евростат.

По този метод инфлацията в еврозоната е към този момент е над четири пъти по-висока от целевото равнище на Европейската централна банка за инфлация към 2 на 100, което затвърждава причините за бързо повишение на лихвените проценти на ЕЦБ още от този месец.

На месечна база показателят на индустриални цени (CPI) в еврозоната се увеличи през юни с 0,8% за втори следващ месец.

Потребителската инфлация на годишна база се форсира през юни до 8,6% от 8,1% през май, надвишавайки осредните упования на финансовите пазари за покачване с 8,4 на 100.

Това съставлява рекордно повишение на инфлацията в еврозоната за седми следващ месец, защото войната в Украйна и глобите против Русия не престават да тласкат цените на горивата и природния газ до все по-високи равнища, демонстрират предварителните оценки на европейската статистика.

Въпреки че енергийни разноски имат максимален принос, темпът на инфлация набира скорост и при цените на храните, до момента в който при цените на услугите има едва закъснение, само че като цяло инфлационният напън е все по-широко основан.

За следващ месец максимален принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната способстваха възходящите енергийни цени, като през юни те се покачиха с 41,9% на годишна база след напредък с 39,1% през май, а на месечна база се покачиха с 3,3 на 100.

Има ускорение на растежа и на цените на храните с 8,9% на годишна база след тяхно покачване със 7,5% през май (скок на месечна база на цените на храните с 1,1%), до момента в който цените на неергийните артикули се покачиха през юни с 4,3% годишно след 4,2% месец по-рано (повишение през юни с 0,2% по отношение на май). Цените на услугите пък се покачиха с 3,4% по отношение на юни 2021 година след покачване с 3,4% през май и набъбнаха на месечна база с 0,3 на 100.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната набъбна през юни с 0,2% по отношение на май, само че по отношение на година по-рано нейният напредък се забави до 3,7% от 3,8% месец по-рано.

Надявайки се да укроти инфлацията, ЕЦБ алармира, че този месец ще прибегне до първо повишение от 11 години насам на главните си лихви с 25 базисни пункта, като според от инфлационните трендове, през септември банката може да прибегне и до по-агресивно стягане на лихвите.

Днешното по-силно от предстоящото ускорение на инфлацията през юни като че ли е мотив за повдигане на лихвите от ЕЦБ с 50 базисни пункта на съвещанието през септември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР