Инфлацията в еврозоната се покачи през декември до най-високия си

...
Инфлацията в еврозоната се покачи през декември до най-високия си
Коментари Харесай

Покачването на цените на енергията доведе до рекордна инфлация в еврозоната

Инфлацията в еврозоната се повиши през декември до най-високия си годишен ритъм от началото на записите през 1997 година, заяви организация Евростат.

Първоначалната оценка е за 5%, само че удостоверява наклонността, водена от внезапното повишаване на цените на силата, които се покачиха от 4,9 на 100 през ноември до най-високата стойност за четвърт век. Тези данни са много над задачата на Европейската централна банка за 2% инфлация в еврозоната.

ЕЦБ обаче счита, че тази инфлация е преходна и би трябвало да спадне през 2023 година, откакто доближи своя връх през 2022 година

Рязкото повишаване на цените през последните месеци се дължи основно на изключителното повишаване на газа и електрическата енергия. През декември годишното нарастване на цените на силата доближи 26%, изпреварвайки доста останалите артикули, включени в кошницата на Евростат.

Въпреки това цените на питателните артикули, алкохола и тютюневите произведения набъбнаха с 3,2%, изпреварвайки промишлените артикули с 2,9% и услугите с 2,4%.

Сред огромните страни най-голямото нарастване е в Испания - 6,7%, и Германия - 5,7%. Обратно, цените остават по-умерени в Италия и Франция, съгласно хармонизираните европейски данни, изчислени от Евростат.

Инфлацията е изключително висока в балтийските страни, като най-високото ниво за еврозоната е регистрирано в Естония - 12%, и Литва - 10,7%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР