Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от две

...
Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от две
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната спада до най-ниското си ниво от 2 години на фона на забавянето на икономиката

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си равнище от две години през септември, което допуска, че стабилната диета на Европейската централна банка с покачвания на лихвените проценти съумява да овладее бързите цени, въпреки и на възходяща цена за икономическия напредък.

Потребителските цени в 20-те страни, които споделят еврото, са се повишили с 4,3% през септември, най-бавното движение от октомври 2021 година, по отношение на 5,2% месец по-рано, съгласно бързите данни на Евростат, оповестени в петък, представени от Ройтерс.

Инфлацията, като се изключи храните, силата, алкохола и тютюна – която се следи деликатно от ЕЦБ като по-добър измерител на главната наклонност – спадна до 4,5% от 5,3%, което е най-големият спад от август 2020 година Тези показания евентуално ще засилят убеждението на ЕЦБ, че е повишила лихвените проценти задоволително, с цел да смъкна инфлацията до нейната цел от 2% до 2025 година, откакто беше подведена от скок, почнал през 2021 година

„ Базовите резултати изиграха основна роля в обяснението на внезапния спад на инфлацията, само че цифрите също по този начин допускат, че главният инфлационен напън става по-малко мощен “, сподели Диего Искаро, началник на европейската стопанска система в S&P Global Market Intelligence.

„ Цифрите ускоряват мнението, че лихвените проценти евентуално са достигнали своя връх в сегашния цикъл на стягане. “

Спадът на инфлацията беше широкообхватен, като всички ценови категории нарастваха с по-бавни темпове, а цените на силата падаха внезапно за пети следващ месец.

Отделен отчет сподели, че цените на вноса в Германия - които са склонни да водят потребителските цени, защото Германия доставя доста междинни артикули и първични материали от чужбина - записаха през август най-големия спад на годишна база от ноември 1986 година

РЕЦЕСИЯ?
Инфлацията в еврозоната за малко доближи двуцифрено число предходната есен на фона на композиция от внезапно възходящи разноски за сила, постпандемични проблеми във веригите за доставки и високи държавни разноски.

В отговор ЕЦБ подвигна главния си лихвен % до рекордно високото равнище от 4,0% от най-малко от минус 0,5% за малко повече от година, затваряйки крановете на парите след десетилетие, прекарано в опити за стимулиране на инфлацията посредством ултра елементарен паричен политика. Но резултатът върху стопанската система от най-стръмния цикъл на стягане в съвсем 25-годишната история на ЕЦБ ставаше все по-очевиден, като някои знаци сочеха допустима криза в еврозоната.

Продажбите на дребно в Германия паднаха през август, а безработицата се увеличи през септември, демонстрират данни по-рано в петък, потвърждавайки, че най-голямата стопанска система в еврозоната може да се насочи към втората си криза тази година. Засега ЕЦБ се придържа към упованията си за икономическо възобновяване през идната година, частично с помощта на по-високите действителни заплати при спад на инфлацията.

Но тази вероятност се основава на външната среда - в това число в Китай, където стопанската система се забавя - да не се утежни доста повече и вложенията да останат устойчиви, съгласно икономиста на Natixis Дирк Шумахер.

„ Покачването на лихвените проценти беше доста по-бързо, в сравнение с в предходни времена, тъй че погледът към предишното като модел може да подведе “, добави Шумахер.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР