Инфлацията в еврозоната остава твърде висока и опасността от рецесия

...
Инфлацията в еврозоната остава твърде висока и опасността от рецесия
Коментари Харесай

Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната остава твърде висока и опасността от рецесия расте

Инфлацията в еврозоната остава прекомерно висока и заплахата от криза пораства стремглаво, съобщи шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард. Затова ЕЦБ разгласи през днешния ден ново огромно покачване на главните лихвени проценти - със 75 базисни пункта.

ЕЦБ увеличи главните лихвени проценти с нови 75 базисни точки, предвижда още нараствания, заяви БНР.

Лихвените покачвания най-вероятно ще продължат, до момента в който не доближат равнища, които могат да поддържат инфлация от към 2%. Засега обаче тази цел е доста надалеч, разяснява гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард.

" Най-сериозният риск в кратковременен проект е следващо повишаване на цените на дребно в енергетиката. В средносрочен проект може да има повишаване на енергийните първични материали и на храните ".

 

Непровокираната съветска експанзия в Украйна внася спомагателни опасности и неустановеност, по тази причина Франкфурт ще вземат решения за паричната политика на всяко съвещание и те ще се уповават на данните: " Първо ще създадем обзор на упованията за инфлацията, ще оценим по какъв начин еволюира стопанската система, в това число и все по-голямата възможност от криза ", сподели Кристин Лагард.

 

Ще се направи оценка на досегашните решения и отражението им върху цената на държавния дълг. Лагард прикани държавните управления да опитат да понижат задлъжнялостта си и приветства идното присъединение на Хърватия към единната европейска валута през януари 2023 година:

" Поласкана съм, че Хърватия се причислява към клуба. Може би знаете, че към този момент двайсет го върнали седят на масата. Разбира се, хърватският към момента е единствено наблюдаващ, само че към този момент е с нас ", съобщи Кристин Лагард.

 

Тя дефинира като доверие към еврозоната присъединението на Хърватия и изрази убеденост, че Загреб ще се поучи от опита на останалите страни членки при въвеждането на еврото.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР