Инфлацията в еврозоната е твърде висока, за да има каквото

...
Инфлацията в еврозоната е твърде висока, за да има каквото
Коментари Харесай

Високата инфлация поставя пет основни въпроса пред ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната е прекомерно висока, с цел да има каквото и да било утешение, което значи, че пазарите чакат Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвения % за седми следващ път в четвъртък.

След като банките още веднъж получиха известна непоклатимост след разклащането през март, показва Reuters, и " ястребите " могат да се усещат уверени да упорстват за по-голямо покачване, а основните данни за инфлацията и банковото кредитиране могат да повлияят на дебата.

Информационната организация цитира Гарет Хил, управител на фонд в Royal London Asset Management, съгласно който „ огромният въпрос е дали покачването ще бъде с 25 или с 50 базисни пункта ", и показва пет основни въпроса, интересуващи пазарите, свързани с ЕЦБ.

1. С какъв брой ще увеличи лихвите ЕЦБ в четвъртък?

Икономисти, интервюирани от Reuters, чакат покачване с 25 базисни пункта - до 3,25%, като неотдавнашен отчет демонстрира, че този вид е най-вероятен, макар че „ на масата остават и други благоприятни условия “.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел счита, че нарастване с 50 базисни пункта също не е изключено, до момента в който френският представител Франсоа Вилерой дьо Гало декларира, че по-нататъшните ходове би трябвало да бъдат лимитирани по мярка и брой.

Ключови за решението се чака да бъдат стойностите на априлската инфлация и отчета за банковото кредитиране, който се чака да излезе през днешния ден.

2. Кога ЕЦБ ще завърши със стягането на ограниченията?

Все още този миг наподобява надалеч. Повечето анализатори чакат най-малко още една смяна на лихвените проценти нагоре след четвъртък, даже когато Федералният запас наподобява ще прекрати акцията си за повишение на лихвите, показва Reuters.

Пазарните цени допускат, че лихвите на ЕЦБ ще доближат своя връх към 3,6% през тази година, а шефът на централната банка на Белгия Пиер Вунш разяснява, че не би се изненадал да види покачване на лихвите до 4%.

Ръководителят на световния отдел по лихвените проценти на Deutsche Bank Франсис Яред на собствен ред също изяснява, че вижда допустима последна стойност на лихвените проценти над 4%, като се има поради, че базисната инфлация и заплатите в Европа порастват по-бързо в съпоставяне със Съединени американски щати, а фискалната политика на еврозоната има повече благоприятни условия да бъде експанзионистична.

3. Колко сериозна е базисната инфлация?

Много. Въпреки че общата инфлация продължава да понижава по отношение на рекордните стойности от 2022 година, главният индикатор остава много над целевата стойност от 2%.

Силният напредък в бранша на услугите в границите на блока, съставляващ по-голямата част от икономическата му интензивност, допуска, че главната инфлация и натискът върху заплатите остават високи, което усложнява напъните на ЕЦБ да укроти инфлационните процеси.

Априлският показател на мениджърите по поръчките (PMI), считан за добър индикатор за общото икономическо положение, скача до 11-месечен връх от 54,4 пункта.

4. Какво се случва с натиска върху заплатите?

Пазарите на труда са свити, а чиновниците желаят нарастване на заплатите, с цел да не пада покупателната им дарба. Работниците в обществения бранш на Германия да вземем за пример преди малко реализираха съглашение за непрекъснато нарастване на заплатите на 2,5 милиона души с 5,5 % през идната година, напомня Reuters.

Това ще сътвори значим казус за други договаряния за заплатите и може да заплаши прогнозата на ЕЦБ за пик на растежа на заплатите през тази година.

" Затегнатите пазари на труда поддържат преговорната мощ на служащите и синдикатите ", декларира Патрик Занер, началник на отдела за макростратегии в Swiss Re. " Макар да считаме за малко евентуална спиралата на заплатите и цените от 70-те години на предишния век, последните развития на пазара на труда сигурно би трябвало да са притеснителни за ЕЦБ, защото поддържат риска това да се случи. "

5. Как банковите разтърсвания се отразиха на изискванията за финансиране?

Данните за банковото кредитиране би трябвало да дадат някои сведения, само че може би е прекомерно рано да се реши цялостното влияние на банковата рецесия от март върху изискванията за финансиране, показват анализаторите пред осведомителната организация. Според тях разтърсванията, които през март смъкнаха общо 14% от цените на акциите на европейските банки, в допълнение са стегнали кредитирането за предприятията.

" След развиването на събитията в банковите системи на Съединени американски щати и Швейцария намалихме прогнозите си за крайния лихвен % до 3,75%, защото чакаме кредитните офиси на банките да станат по-непредпазливи към риска ", декларира основният икономист на Barclays за Европа Силвия Арданя, добавяйки, че вероятността за покачване на лихвения % с 50 базисни пункта през май е " доста дребна " поради отслабването на икономическия напредък и инфлацията.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР