Инфлацията в Европа продължава упорито да притиска домакинствата, което увеличава

...
Инфлацията в Европа продължава упорито да притиска домакинствата, което увеличава
Коментари Харесай

Какви бонуси заради инфлацията дават големите компании

Инфлацията в Европа продължава настойчиво да притиска семействата, което усилва обществено неодобрение и напрежението в обществото. През последните месеци стачките и митингите станаха всекидневно събитие за множеството страни на континента, а държавните управления се видяха принудени да вземат разнородни изключителни ограничения в поддръжка на хората.
 
Какво пък вършат фирмите, с цел да поддържат чиновниците си, обобщава Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
 
" Алди Ю Кей " (Aldi UK)
Германската верига супермаркети увеличи от началото на септември почасовото възнаграждение на чиновниците си във Англия до 10,50 лири, а в столицата Лондон - до 11,95 лири, надлежно с 4 и 3,5 на 100.
 
" Бритиш еъруейс " (British Airways)
Авиокомпанията още през лятото усили заплатите на чиновниците си на " Хийтроу " с 8 на 100, отпусна им еднократен бонус и върна спомагателното възнаграждение за работа на смени.
 
" Джон Люис " (John Lewis)
Британската комерсиална верига отпусна още през септември еднократен спомагателен
бонус от 500 лири на всички свои чиновници, работещи на цялостен работен ден.
 
Дирекция „Информация и архив" (на МВР) (DIA)
Испанският търговец на дребно контракти в края на ноември нарастване на заплатите на чиновниците си с 12 на 100 през идващите две години, както и специфични
бонуси за най-ниско платените.
 
Ейч Ес Би Си (HSBC)
Британската банка разгласи още през лятото, че ще отпусне на част от английските си чиновници еднократен
бонус от 1500 лири.
 
Ел Ве Ем Аш (LVMH)
Френският фешън колос разгласи през септември
бонуси за всички свои 27 000 чиновници, вариращи от 1000 до 1500 евро.
 
" Ер Франс " (Air France)
Още през септември самолетната компания разгласи, че подвига заплатите на всички свои чиновници с 5 на 100 в подготовка за договарянията за нови заплати следващата година и отпуска еднократен
бонус в размер на 1000 евро.
 
" Интеза Санпаоло " (Intesa Sanpaolo)
Най-голямата италианска банка през ноември контракти със синдикатите еднократен
бонус за чиновниците си от 500 евро.
 
" Изиджет " (EasyJet)
Нискотарифният транспортьор се съгласи при започване на декември да увеличи главното възнаграждение на чиновниците си във Франция със 7,5 на 100 и по този начин предотврати стачка на кабинния състав по Коледа. Отделно компанията одобри да заплати
бонус от 3000 евро на чиновниците си.
 
 istock istock
" Карфур " (Carrefour)
Най-голямата френска верига за търговия на дребно предложи на чиновниците си покачване на заплатите с 2,5 на 100 от ноември и еднократен спомагателен
бонус от 100 евро през ноември. Повишението възлиза на 8,3 на 100 по отношение на август 2021 година
 
" Кърис " (Currys)
Британската верига за търговия с електроуреди усили от октомври почасовото възнаграждение на чиновниците си за трети път през последните 13 месеца до 10,35 лири, или с 3,5 на 100.
 
" Лойдс " (Lloyds)
Британската банка предложи на чиновниците си покачване на заплатите или с 2000 лири, или с 5 на 100 до най-много 5000 лири, съгласно известие на синдиката " Юнайт " (Unite).
 
" Луфтханза " (Lufthansa)
В началото на ноември самолетната компания разгласи, че покачва заплатите на кабинния си състав, наброяващ 19 000 души, на две стъпки от следващата година. От първи януари растежът е с 250 евро, а от 1 юли - с още 2,5 на 100.
 
Летище " Схипхол " в Амстердам
Управата на летището предлага на чиновниците по сигурността покачване на заплати-те приблизително с 20 на 100, с цел да предотврати бъдещи митинги и дефицит на служащи след сериозните проблеми от лятото и есента.
 
" Лидъл Джи Би " (Lidl GB)
Германската верига за търговия на дребно усили от началото на октомври почасовото възнаграждение на чиновниците си отвън Лондон до 10,90 лири, а на тези в Лондон - до 11,95 лири. Годишното нарастване на заплатите възлиза на 10 до 14,5 на 100.
 
" Маркс и Спенсър " (Marks & Spencer)
От началото на октомври компанията усили почасовото възнаграждение на чиновниците си до 10,20 лири и разгласи, че годишното нарастване възлиза на 7,4 на 100.
 
" Мапфре " (Mapfre)
Испанският осигурител отпуска на своите към 10 000 чиновници 400 евро
бонус за Коледа.
 
" Натуест " (Natwest)
Банката предложи през декември  на чиновниците си във Англия, които са 41 500 души, нарастване на заплатите от 2000 лири, както и еднократен
бонус от 1000 лири.
 
" Прет-а-манже " (Pret-a-manger)
Веригата за бързо хранене разгласи от началото на декември повишение на заплатите на английските си чиновници с 5 на 100, с което общият растеж на заплатите стана 13 на 100 на годишна основа.
 
 istock istok
" Рено " (Renault)
Автопроизводителят отпусна през септември 1000 евро еднократен
бонус на всички свои чиновници.
 
" Роял мейл " (Royal Mail)
Британските пощи предложиха през ноември растеж от 9 на 100 в границите на идващите 18 месеца на членуващите в синдиката на чиновниците от връзките, само че от синдиката отхвърлиха офертата и възнамеряват стачки.
 
" Ролс-Ройс " (Rolls Royce)
Хиляди служащи в завода на първокласната марка в Южна Англия ще получат нарастване на заплатите със 17,6 на 100 след реализирано в петък съглашение сред синдиката " Юнайт " (Unite) и мениджърския екип на компанията.
 
" Сейнсбърис " (Sainsbury's)
Веригата супермаркети увеличи от средата на октомври минималното почасово възнаграждение на чиновниците си до 10,25 лири за страната и 11,30 лири за Лондон, което се равнява на покачване от 7,9 на 100 годишно.

Какви заплати взимат шефовете у нас

Скандинавските авиолинии (SAS)
Два синдиката, представляващи кабинния състав на самолетната компания в Норвегия, оповестиха в края на ноември, че се договорили договорка за повишение на заплатите с 3,7 на 100 за 2022 година, както и покачване за 2023 година, което да се равнява на растежа на заплатите на служащите в други браншове в страната. 
 
" Стелантис " (Stellantis)
В началото на декември автомобилопроизводителят предложи на служащите си във Франция нарастване на заплатите с 5,3 на 100, което не беше признато добре от петте синдиката, настояващи за растеж на заплатите със 7,3-8,5 %. През септември компанията разгласи, че ще обезпечи по 1400 евро еднократен помощ на всички свои чиновници в страната.
 
" Теско " (Tesco)
Най-голямата верига за търговия на дребно във Англия през ноември пред-ложи на чиновниците си да вземат предплатено 25 на 100 от заплатите си. Работещите почасово пък получиха през октомври второ за годината нарастване на заплащането до близо 8 на 100 на годината.
 
" Уникредит " (Unikredit)
Италианските чиновници на банката получиха през декември
бонус от 2400 евро, поради растящата инфлация, оповестиха от синдиката ФАБИ (FABI). Германските чиновници на банката пък би трябвало да получат бонус от по 2500 евро, демонстрира вътрешен документ.
 
 istock istock
" Фолксваген " (Volkswagen)
Работниците в заводите на компанията в Западна Германия одобриха нарастване на заплатите от 8,5 на 100 на две стъпки, както и еднократен
бонус от 3000 евро след налози, заяви в края на ноември синдикатът " И Ге Метал " (IG Metall).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР