Инфлацията в Аржентина надхвърли 211% - най-високата от повече от

...
Инфлацията в Аржентина надхвърли 211% - най-високата от повече от
Коментари Харесай

Успяха без преврат. САЩ придобиват 51-ви щат

Инфлацията в Аржентина надвиши 211% - най-високата от повече от 30 години. Експлозивното повишаване на цените беше породено от промените на новото държавно управление, в това число девалвацията на песото. Министърът на стопанската система Луис Капуто твърди: по този метод страната ще избегне бедствието и ще възвърне стабилността. Анализатори и специалисти обаче мощно се съмняват в това.

Прогресивни промени

Новоизбраният президент Хавиер Милей встъпи в служба на 11 декември. По това време годишната инфлация доближи 140%, а 40% от популацията беше под прага на бедността. Милей упрекна предходното управление в нерационално харчене и прикани за балансиране на разноските с приходите. Той даде обещание да понижи разноските и да спре покачването на цените. Ситуацията обаче продължава да се утежнява.

Окончателната инфлация за 2023 година е 211,4%. През декември - 25,5%. През този месец потребителските артикули са поскъпнали с 32.7%, медицинските услуги - с 32.6, превозът - с 31.7, домакинските уреди - с 30.7%, храните и безалкохолните питиета - с 29.7%. Освен това цените за информационни услуги се усилват с 15%, цените за комунални услуги с 13,8, а таксите за обучение с 6,2.

И без това сложното положение на стопанската система беше влошено от „ шоковите “ промени, по-специално девалвацията на националната валута с повече от половината - от 366 на 800 песо за $. Министърът на стопанската система Луис Капуто изясни: приближаването на формалния курс до пазарния (1070 за долар) подтиква износа. Експертите не са сигурни в това. " В историята на Русия също е имало огромни девалвации, само че нито една от тях не е била доброволна. Такива дейности нормално са от форсмажорно естество; в този случай е малко евентуално това да е рационална стъпка ", отбелязва съветският специалист Георгий Михайлец.

Финансовият анализатор Михаил Беляев разяснява, че девалвацията би имала смисъл при закрепен обменен курс. Тогава действително нараства търсенето на създадените в страната артикули, усилват се предлагането и това дава подтик на икономическото възобновяване. Сега, когато всичко се дефинира от пазара, а не от МВФ, девалвацията просто форсира инфлацията, защото националната валута става по-евтина освен по отношение на $, само че и по отношение на стоките.

Запали моторния трион

Властите вървят към строги икономии във всички области. Разходите за прехрана на държавното управление ще бъдат понижени - вместо 18 министерства ще има девет, ще бъде скъсен и личният състав. Енергийните и транспортните дотации ще бъдат понижени, а всички инфраструктурни държавни планове, които към момента не са почнали да се извършват, ще бъдат замразени.

Общо Милей готви към 300 промени на закони и наредби. Между другото, има възбрана за каквито и да е експортни ограничавания, отвод от контролиране на цените и невмешателство на държавното управление в редица промишлености: винарския бранш, туризма, пазара на жилища чартърен и други. Промените ще обиден и изискванията на труд. Така ще се усили изпитателният период от три на осем месеца, ще се узакони 12-часов работен ден, ще се понижат отпуските по майчинство и развъждане на дете, както и компенсациите за съкратените чиновници.

" Бюджетът би трябвало да се балансира по някакъв метод и най-лесно е да се спрат обществените заплащания. Много по-трудно е да се спести от правоприлагащите органи и държавните разноски. Всички западни планове се извършват по тази скица. Например в Украйна ще понижат пенсиите и ще усилят битовите сметки за ток ”, изяснява Беляев.

Народни безредици

Указът на Милей влезе в действие на 29 декември, само че асоциацията на профсъюзите незабавно заведе иск в Камарата по трудови разногласия. Още на 3 януари съдът се произнесе в интерес на ищеца, Общата конфедерация на труда, и спря промяната, до момента в който не бъде прегледана от Конгреса. Администрацията на президента даде обещание да апелира.



Хората се оплакват от несъразмерни цени и се надяват, че Конгресът няма да одобри поправката на Милей. " Тези закони са ориентирани към прекачване на ресурсите на междинната класа към богатите. Никога не съм виждал такива цени като през последния месец. Купувам единствено най-необходимото. И към момента съм в привилегирована позиция. Имам добра заплата, достъп до медицински грижи. Вече е мъчно да свързвам двата края, а това е единствено началото на царуването на Милей “, споделя Кристиан Лопес, програмист от Буенос Айрес.

" Цените са ужасни, а страната просто си измива ръцете. Това е като 90-те години в Русия. Бензинът скочи от 350 на 700 песо за литър. Метрото - 100 песо, рейсът - 50, а и оповестиха, че през шест месеци ще го вдигнат на 800, а комуналните услуги ще бъдат увеличени седем пъти. Мисля, че сме покрай обществен гърмеж. Можете да го усетите по улиците, когато поддържате връзка с другите ", споделя Хавиер Абрам, юрист от Буенос Айрес.

Много хора имат заплата от към 250 хиляди песо, а за едно семейство са нужни най-малко 500 хиляди.

Нова валута

Освен това президентът изрази предпочитание да трансферира страната на $. Икономистите означават: това ще изисква премахването на Централната банка и прекосяването към контрола на Федералния запас, което де факто ще включи Аржентина в икономическата верига на Съединени американски щати.

Латиноамерикански финансисти, в това число някогашният шеф на мексиканската централна банка Гилермо Ортис, чилийският министър на финансите Андрес Веласко и някогашният началник на бразилската парична администрация Арминио Фрага, разкритикуваха концепцията на Милей, заявявайки, че тя няма да реши структурните проблеми.

Безотговорното ръководство на държавното управление докара до там, че Аржентина не съумя да осъществя своя стопански капацитет и се трансформира от изцяло просперираща страна във банкрутирала. Вече има девет банкрута. Обръщането към Съединени американски щати, съгласно доста анализатори, ще докара до десети. Беляев счита, че развиването по линията на БРИКС би било перспективно, само че Милей към този момент изцяло се е преориентирала към Вашингтон.

„ Светът е разграничен на две сфери на въздействие и Съединени американски щати са доста заинтригувани да привлекат Аржентина в своя лагер “, прибавя специалистът.

Но американците не се интересуват от вътрешната обстановка в тази страна - те имат задоволително свои проблеми.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР