Инфлацията у нас се задържа на най-високото си ниво от

...
Инфлацията у нас се задържа на най-високото си ниво от
Коментари Харесай

Инфлацията у нас стигна 3,5%

Инфлацията у нас се задържа на най-високото си равнище от четири години насам. За година животът е поскъпнал с 3,5%, разгласи Националният статистически институт, представен от бТВ. Основният мотор на инфлацията е цената на петрола, която повлича след себе си останалите артикули и услуги. България не е изключение. В последната година превозът у нас е поскъпнал с близо 9%.
Издръжката на жилището – ток, вода и горива също излиза по-скъпо по отношение на предходната година. Повишение има и в цената на храни и питиета. Годишното повишаване на живота в страните от еврозоната се задържа на 2%.Като най-осезаем е скокът в цените на силата - над 9%.
Междувременно министърът на земеделието и храните откри учредения за повишаване на хляба. Потребителите са безапелационни, че повишението на цените се усеща.
„ От началото на годината виждам, че доста се подвигнаха цените, всичко нараства. Пенсийката ми 260 лв., с тези на умрелия ми брачен партньор и не стигат до никъде”, показа Стоянка Гюрова.
Ако не се откри механизъм - повишаването на пшеницата и природния газ, ще доведат и до следващо нарастване на хляба.
„ Започнал съм аз персонално диалози с веригите. Ще предложа на премиера, да създадем и при него една среща по цената на хляба, тъй като те са регулатор на тези цени”, разяснява министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Най-уязвими са пенсионерите – съгласно специалисти годишната инфлация е стопила нарастването на парите им – приблизително 3,8%.
„ Реално тя изяжда от приходите на потребителите. 3,5% е един релативно висок % на повишаване. Все отново и тази година заплатите порастват с сред 6% и 9 %, което е повече от инфлацията”, уточни икономистът Десислава Николова.
Икономистите чакат повишаването на живота да продължи и на есен - изключително след новите цени на газ и парно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР