Инфлацията спада, но много храни не поевтиняват или дори продължават

...
Инфлацията спада, но много храни не поевтиняват или дори продължават
Коментари Харесай

Скъпите храни: някои направиха "удара на живота си"

Инфлацията спада, само че доста храни не поевтиняват или даже не престават да нарастват. Някои производители направиха удара на живота си, повишавайки мощно цените на свои артикули. Но и супермаркетите не са почтени, написа АРД.

Инфлацията понижава. И за април се чака наклонността да продължи и коефициентът на повишаване да спадне до 7,3% - от 7,4% през март. Това е най-ниската инфлация от месец август 2022 година насам, напомня немската обществено-правна телевизия АРД на новинарския си уебсайт tagesschau.de

Храните нарастват

Потребителите обаче не усещат нищо сходно в супермаркета. Точно противоположното: - през март т.г. храната е била с 22,3% по-скъпа, в сравнение с през същия месец на предходната година. Така е тройно по-голям от този на инфлацията, показва още АРД. И до момента в който спадналите цени на енергоносителите въздействат успокояващо на инфлацията,.

Най-много е поскъпнала захарта - с съвсем 71 %, следвана от млечните артикули и яйцата - с над 34 % по отношение на същия интервал на предходната година. Но и в по-дългосрочен проект се следи същата наклонност - прясното мляко, да вземем за пример, е поскъпнало с 43 % от 2020 година насам, а кашкавалът - даже с 59 %. Успокояващо ненапълно звучи това, че понижава инфлационният напън върху производството на храни - повече при растителните и по-малко при животинските артикули. Цените за произвеждане се считат за значим знак за развиването на потребителските цени, напомнят по този мотив от АРД.

Всяко шесто евро отива за храна

Поскъпването, които харчат все по-голяма част от приходите си за храна. Според Марко Вагнер, икономист от Commerzbank, към този момент всяко шесто евро от приходите на хората отива за храна.

Във Федералната потребителска централа са обезпокоени от това развиване на цените. " Някои нараствания нито са оправдани, нито могат да бъдат обяснени ", цитират от АРД мнението на Потребителската централа. Има доста неясноти към ценообразуването, не е ясно също по този начин дали част от облагите на компаниите не са за сметка на потребителите, се споделя още в документа. Затова от Потребителската централа упорстват политиката и Службата за защита на конкуренцията да се намесят и да ревизират дали компаниите не се възползват от обстановката, с цел да усилят облагите си.

Някои специалисти виждат аргументите за в самия бранш (търговията на дребно). В свое изследване икономистите Райнер Ладеман и Митя Клечка, които се занимават главно с тематиката за конкуренцията, стигат до извода, че четири огромни концерни - Едека, Реве, Алди и групата Шварц, към която принадлежат Лидл и Кауфланд - имат преобладаваща роля на пазара. През 2021 те са държали цели 85,5% от оборота в търговията на дребно с храни, и крайните консуматори са тези, които заплащат за надутите цени, се споделя още в обявата на АРД.

От нея става още ясно, че също така през предишните месеци някои производители са създали удара на живота си. Така да вземем за пример френският колос " Данон " е повишил оборота си през първото тримесечие на 2023 с 10,5% - а това е най-силният му растеж за последните 10 години. " Данон " мощно увеличи цените си - сходно на съперниците си " Нестле " и " Унилевер ". През първите три месеца на годината " Нестле " регистрира растеж в оборота от 9,3%, който се дължи на 9,8-процентното повишаване на цените му. Заради мощно повишените цин някои вериги супермаркети даже отстраниха артикули на тези производители, излиза наяве още от обявата на АРД.

Подобрение не се чака

Тя съдържа и прогноза за предстоящото развиване на цените на питателните артикули. В нея четем: " По-сериозно облекчение към този момент не се чака. Потребителите би трябвало да се настроят за това, че и през идващите месеци ще би трябвало да заделят по-голяма част от приходите си за покупката на храна, в сравнение с в предходни години. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР