"Инфлацията ще върви нагоре и няма защо да се заблуждаваме.

...
"Инфлацията ще върви нагоре и няма защо да се заблуждаваме.
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Инфлацията ще върви още нагоре, очаквам поскъпване на някои стоки с 40%

"Инфлацията ще върви нагоре и няма за какво да се заблуждаваме. Не става въпрос единствено за растеж на 30% на някои артикули, а за 40%. Говорим и за двуцифрена инфлация в границите на тази година от порядъка на 19 - 20 % "

Това сподели в „ Твоят ден “ по икономистът Мика Зайкова.

Тя акцентира, че 92% от всички компании в България са дребни и междинни и в тяхната себестойност горивата и електрическата енергия заемат към 50% и при предстоящ растеж в цената на газ доста от компаниите няма да устоят.

"Но всичко това ще има някакъв лимит, тъй като българинът не може да заплаща ", счита Мика Зайкова.

Според нея не е неприятно да има таван на цените на газ, само че въпросът е от кое място ще се вземат пари, с цел да се покрие разликата.

"Не може безпределно да субсидираме всичко ", безапелационна е Зайкова.

Икономистът акцентира, че инфлацията е разследване, не причина. Тя идва след неразумни решения.

"Моята прогноза е за по-ниска инфлация заради няколко аргументи. Производителите сега изпитват инфлация, която е от три до четири пъти по-висока от тази при крайния консуматор, доста от тях не могат да трансферират повишението цените на суровините към потребителите, те виждат, че има лимит. Но производителите са под мощно напрежение от страна на цените ", съобщи и икономистът Стоян Панчев.

За него е несъмнено, че това в допълнение ще се утежни от нови високи цени за газ.

"Те създават на високи цени, само че няма на кого да продадат стоките или услугите, заради липса на опция у хората, става дума за вътрешния пазар. Ефектът ще е прекъсване на производства, ограничение на избрани линии на произвеждане ", сподели още Панчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР