Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще

...
Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта

Инфлацията ще се задържи на това равнище до пролетта. Ще сме в развой на висока инфлация още най-малко 6 месеца.

Това предвижда някогашният финансов министър Симеон Дянков пред NOVA.

“Този продължен бюджет наподобява като богата пица, тъй като много обещания се направиха тази година от постоянното държавно управление. Проблемът е инфлацията, тъй като наподобява, че имаме доста, само че инфлацията го яде ”, акцентира той.

Дянков дефинира удължаването на Бюджет 2022 като “умен ход ”, тъй като в случай че служебното държавно управление беше внесло “какъвто и да е бюджет за разискване в Народното събрание, щеше да се получи едно голямо политическо наддаване, изключително от Политическа партия и Българска социалистическа партия,  и щеше да се стигне до доста по-висок недостиг ”.

“Умен ход, само че с него можем да се задържим до април. След това би трябвало постоянен бюджет ”, уточни някогашният финансов министър.

Той изясни, че в бюджета за 2022 година има доста разноски за инфраструктурни планове, които не се извършват.

“С тях се извършват някои от спомагателните обществените заплащания, които започнаха от 1 октомври. Но това ще трае до април, по-късно ще трябват пари и за тези обещания, които вървят по обществените заплащания ”, сподели Дянков.

Той разяснява и влизането на България в Еврозоната, като дефинира това като “рисково ”.

“Трябва да се приготвяме, а не просто да приказваме, че е добре да влезем. Миналата седмица Народното събрание одобри декларация за ускорено влизане в еврото. Това е добре, тъй като в Брюксел чакаха нещо сходно. Някои меморандуми за влизане в еврозоната могат да стартират да се подписват и да се работи по тях от в този момент, да вземем за пример отпечатване на парите, което е закъсняло ”, изясни Дянков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР