Инфлацията се отразява и на цената на кръвта на черно

...
Инфлацията се отразява и на цената на кръвта на черно
Коментари Харесай

Кръвта на черно удари 700 лева

Инфлацията се отразява и на цената на кръвта на черно в София, която също се е вдигнала. Вече предлагането стартира от 400 лв. и доближава до 700 лева Хората, извършващи търговията, са наясно с потребностите на обособените лечебни заведения, както и какъв брой мл кръв са нужни за дадена интервенция. Пред ВМА, както и пред Националния кръвен център в София, има хора, които всекидневно седят и подвикват, че подаряват кръв. Репортер на Lupa.bg се натъкна на подобен възрастен мъж, който си седеше на пейката пред болничното заведение и общително предложи кръв на промоция за 600 лв.. Той не е единственият. Във фейсбук групите за безплатно даряване също не липсват търговци на жизненоважната алена течност. 



Този човек седи несмущаван от полицията и предлага кръв на промоция

Там цените са малко по-евтини, като има и циганки, които са съгласни и за 300 лв., само че първо да им преведеш парите, а по-късно чакай да дарят, в случай че изобщо дарят. Lupa.bg научи, че не липсват и случаи, когато вземат парите и блокират, надлежно кръв няма. Това се случва основно при онлайн пазаренето за даряване.

Търговията на кръв у нас е неразрешена, а глобата е до 1000 лева Повторно нарушаване може санкцията да скочи до 10 000 лева Въпреки това санкционирани няма, а пазарът с кръв се шири. Ромите са трансформирали кръводаряването в рентабилен бизнес и се възползват от тъгата на околните на пациентите, които се нуждаят от кръвопреливане. 

Дарената кръв се възвръща напълно след три-четири седмици. Мъжете могат да подаряват 5 пъти в една календарна година, а дамите четири пъти като интервалът сред е не по-малък от 2 месеца. Дарената кръв се изследва за ХИВ, хепатит В, хепатит С, сифилис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР