Инфлацията продължава да расте. Опасенията са, че ще стигне 40%,

...
Инфлацията продължава да расте. Опасенията са, че ще стигне 40%,
Коментари Харесай

Икономист разкри може ли да укротим инфлацията

Инфлацията продължава да пораства. Опасенията са, че ще стигне 40%, а приходите на хората не се усилват. Актуализацията на бюджета остава под въпрос, повода - неналичието на кворум в Народното събрание.

" Не бих спекулирал, че инфлацията ще стигне до 40%. Официалната прогноза е, че инфлацията на годишна основа ще бъде 12% за 2022 г. Ако се върнем към прогнозата от тази година, ще забележим, че ръководещите убеждаваха, че тя няма да стигне двуцифрен ритъм. Има доста мощен напън цените да порастват, главната част от инфлацията внасяме от Европа ", каза икономистът Даниел Василев в студиото на " България заран ".

Запитан дали може да податлив инфлацията, той отговори, че е допустимо, само че не посредством ограничения, ориентирани към увеличение на разноските на бюджета, тъй като те по същност са проинфлационни.

" Ако се усилват заплащанията към популацията, в края на деня ще имаме увеличение на харченето на това население, което значи увеличение на напън върху цените да порастват. Има други ограничения, с които може да се въздейства положително на инфлацията - понижаване на налозите да вземем за пример ", изясни икономистът.

Според него, в случай че търсим бързи решения, изключително в миг на политическа неустановеност, има огромен късмет да се допусне неточност в препоръчаните решения. По думите му инфлацията е от години, просто не се е отразявала тогава върху цените на крайните потребителски артикули.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР