Инфлацията продължава да расте, като през юли месец е достигнала

...
Инфлацията продължава да расте, като през юли месец е достигнала
Коментари Харесай

Инфлацията в България достигна 17,3%. Поскъпването е най-голямото от 1998 г.

Инфлацията продължава да пораства, като през юли месец е достигнала 17,3% покачване на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Това повишаване е най-голямото от май 1998 година, когато инфлацията беше на равнище от 18%.

Цените са се повишили във всички браншове на стопанската система, като най-осезаем е растежът в превоза - над 31% по отношение на предишния юли. Храните , които са главен разход за семействата, също са поскъпнали фрапантно с 24% за година. Висока е инфлацията и във връзка с комуналните услуги (разходите, свързани с жилището като вода, ток, газ). Там повишаването е с над 21% .

На месечна база покачването е с 1,1% , което е над нормалните равнища, само че въпреки всичко съставлява закъснение, откакто през март и април надхвърляше 2%. Според данните на Национален статистически институт цените на храните означават минимално намаляване - с 0,1% по отношение на юни, като зърнените произведения са 4,3% надолу.

Поевтиняване за първи път за тази година се отбелязва при горивата - с 4.1% непосредствено юни, като пропан-бутанът е 21% надолу, а дизелът и бензинът A95H надлежно 2,2% и 3,1%.

Поскъпването в България е измежду най-високите в Европейския съюз (ЕС). По инфлацията продължава да пораства до 8,9%. По сравнимия показател в България тя е 14,9% и е една от най-високите в Европейски Съюз, отбелязва "Капитал ". През юни, за когато има налични данни за всички страни, с по-висока инфлация са единствено Балтийските страни и Чехия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР