Инфлацията през декември 2017 г. спрямо предходния месец е 0.4%.

...
Инфлацията през декември 2017 г. спрямо предходния месец е 0.4%.
Коментари Харесай

Годишната инфлация през декември падна до 2,8%

Инфлацията през декември 2017 година по отношение на предходния месец е 0.4%. Годишната пък (спрямо декември 2016 г.) е 2,8 на 100, сочат данни на Национален статистически институт. Припомняме, че месец по-рано тя бе 3%.

Средногодишната инфлация за интервала януари - декември 2017 година по отношение на интервала януари - декември 2016 година е 2.1%.

На месечна база са поевтинели храните и безалкохолните питиета, облеклата и обувките, а повишаване се следи при жилищата, водата, тока и други При алкохола и цигарите смяна няма.

Специално при храните растеж на цената се вижда при месото, рибата, прясното и кисело мляко, яйцата, доматите и краставиците, лука и други Поевтиняват хляба, сиренето, картофите, цитрусовите плодове, кафето, захарта.

Горивата са поскъпнали с по към 1%, а пътническият въздушен превоз - с цели 30.6 на 100. Свиване на цените има и при отоплителните уреди и мебелите.

През декември 2017 година цените на лекарствените артикули са се понижили с 0.1%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги остават на нивото от предходния месец.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР