Инфлацията не е като тази отпреди 10-15 години – тя

...
Инфлацията не е като тази отпреди 10-15 години – тя
Коментари Харесай

КНСБ: Инфлацията не е породена от търсенето, а от нерационалното предлагане

„ Инфлацията не е като тази отпреди 10-15 години – тя не е подбудена от потреблението. Стимулирането на потреблението на хората подтиква и действителния напредък и ще ни помогне да излезем от инфлацията. “

Това разяснява в студиото на Euronews PrimeTime Любослав Костов – основен икономист от КНСБ. По думите му внезапното повишение на цените е подбудено извън.
Това е инфлация на предлагането,по веригата на предлагането. Тя не е резултат от едно несъмнено държание на семействата, а резултат от нерационално държание в предлагането – на бизнесите, външната търговия, взаимоотношенията на страните в изискванията на спора в Украйна и така нататък
Костов означи, че помощите за бизнеса би трябвало да бъдат давани единствено на тези бизнеси, които имат потребност, а не на калпак.

„ Тъй като бяха раздадени над 8 милиарда лв. и данните за облагата на бизнеса за предходната година демонстрират, че облагата е повишена за 2 години с 20 милиарда лв.. Това е доказателство, че раздаването на пари на калпак не води до упования резултат “, сподели той.

Поддържането на недостиг от 3% не е неотложно, тъй като над 10 страни от общо 19 в Еврозоната са заложили по-високи дефицити от тази стойност, означи синдикалистът.

Ако другите могат, за какво ние се отхвърляме от това нещо, след рецесията към момента не е отминала и няма съответна политика по приходите, попита той.
Държавата би трябвало да е мощ и да работи с една по-експанзивна фискална политика, защото е рецесия тези обществени недостатъци, които са подбудени от фискални несъответствия, могат да бъдат решени единствено от страната. Когато имаше потребност, страната помагаше на бизнеса и това беше вярно, тогава го подкрепихме. Когато обаче семействата и работещите имат потребност от страната не може тя да им споделя, че в този момент не може, тъй като ще държим 3% недостиг.
Според Костов сметките за парно ще се вдигнат, в случай че Данък добавена стойност още веднъж стане 20%, само че не с доста.

„ Когато намалихме Данък добавена стойност на съществени артикули, в това число и на хляба – поевтиня ли той? Когато намалихме Данък добавена стойност на заведенията за хранене, поевтиня ли крайния артикул в заведенията за хранене? Отговорът е не, дори тук-там се покачиха “, разяснява Костов.

По думите му страната седи на стол с един крайник, а другият го няма. Нямаме ясна финансова политика.

Костов означи, че от увеличението на ТОЛ таксите ще се съберат 300-400 млн. лв., само че това ще оскъпи превоза и евентуално цените в магазините ще се усилят.

„ Но това е бъдещето, такава е практиката в цяла Европа “, уточни той.

Относно мярката таван на надценките, синдикалистът разяснява, че по принцип не поддържа такава мярка, а вместо това би трябвало да има надзор и наказания за нарушителите, като пазарът да се контролира самичък.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР