Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се ускори повече от

...
Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се ускори повече от
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната на 5-месечен връх през април

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се форсира повече от предстоящото през април до най-високото си равнище за последните пет месеца, водена от по-високите цени на силата и разноските за услуги, сочат предварителни данни на Евростат през днешния ден, представени от RTT News.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 1.7% на годишна база след нарастване от 1.4% през март. Икономистите предвидиха инфлация от 1,6%. Това е най-високата инфлация в еврозоната от ноември 2018-а година насам, когато тя набъбна с 1,9%.

Базовата инфлация, която изключва цените на силата, храните, алкохола и тютюна, се увеличи до 1.2% от 0.8%. Икономистите чакаха инфлация от 1%.

Енергийната инфлация се увеличи до 5,4% от 5,3%. Разходите за услуги са нарастнали с 1,9% след нарастване от 1,1% през март.

Отделно Евростат заяви, че инфлацията на показателят на цените на произвеждане леко се е намалила до 2,9% през март от 3% през февруари. Икономистите предвидиха растеж на цените от 3%.

В съпоставяне с предходния месец, показателят на цените на производител е намалял с 0.1% през март, обръщайки сходен размер на облага през предходния месец. Икономистите чакаха нарастване с 0,1%. Цените паднаха за първи път от три месеца.

По информация на БНР, ускоряването на инфлацията през април обаче евентуално е обвързвано със сезонния резултат вследствие на празнуването всяка година по друго време на католическия Великден. През тази година Великденските празници се паднаха през месец април, до момента в който през 2018-а година те бяха в края на март. Това значи, че скокът на априлската инфлация наподобява пресилен, защото цените в бранша на услугите и най-много в ресторантьорския и хотелиерския бизнес получиха към великденските празници доста мощен, само че единствено краткотраен подтик.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР