Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно

...
Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията, може да стане двуцифрена

" Инфлацията е по-голямата опасност от пандемията. Тя не е краткотрайно събитие. Макар, че някои сътрудници си мислят, че в идващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за жалост няма да стане. " Това съобщи финансовият специалист и някогашен народен представител Мика Зайкова пред Нова телевизия. По думите й през 2022 година инфлацията може да стане двуцифрена.

" Ръстът на цените в дребната кошница е най-бърз, тя визира най-бедните хора, а те са доста у нас ", сподели още Мика Зайкова.

" България има спомагателни проблеми – положението на топлофикация и мораториумът.Той не взема решение проблеми, а единствено ги отлага”, счита Зайкова. Според обществения специалист и някогашния обществен министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а по-късно ни чака спад. Той съобщи, че инфлацията от 6-7% не е най-тежкият проблем в обществената сфера.

„ Част от казуса е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не считам, че това е най-сериозният проблем в обществената сфера. Вече се вижда понижаване на цената на петрола поради пониженото ползване. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя би трябвало да основава принадлежности, с които да се оказва помощ на хората. Важно е да бъде решено на кого и по какъв начин да бъде помогнато ", изясни Иван Нейков.

Мика Зайкова бе безапелационна, че България е единствената страна в Европейски Съюз, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й приходите изостават от повишаването на живота. Зайкова добави, че сегашната работна заплата е с чист приход от 480 лв., а издръжката на живота с тази инфлация клони към 700 лв..

" Трябва един път вечно да сложим на масата минималната работна заплата и по какъв начин да я дефинираме и в идващите 20 години и да го вършим по този механизъм ", сподели още Зайкова.

" Грешка ще е да стоим в кабинета,да гледаме в тавана и да питаме какъв брой ще е минималната работна заплата. Тя не би трябвало да зависи от волята на министър, а от правила. Да се каже – в случай че инфлацията стигне такова равнище – минималната заплата става толкоз. А не – не ми стигат 700 лв., дай ми толкоз ", сподели по тематиката Иван Нейков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР