Инфлацията е един от основните фактори, които поддържат събираемостта на

...
Инфлацията е един от основните фактори, които поддържат събираемостта на
Коментари Харесай

Инфлацията спасява данъчните приходи в бюджета

Инфлацията е един от главните фактори, които поддържат събираемостта на данъчните доходи в бюджетна на задоволително равнище, излиза наяве от бюлетина за осъществяването на бюджета на Министерството на финансите към 30 април.

Данъчно-осигурителните приходи бележат растеж с 1.3 милиарда лева или 10.4% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Изпълнението им обаче по отношение на проекта е на едвам 31% при 35% през април 2021 година Миналата година обаче служебното държавно управление направи в края на лятото, тъй като се оказа, че приходите вървят по-добре от предстоящото. Бяха заложени 2 милиарда лева повече приходи по отношение на първичния план, както и 1.8 милиарда лева повече разноски, а плануваният недостиг бе сгънат от 4.9 милиарда лева на 4.7 милиарда лева В края на годината обаче " минусът " бе сгънат на 3.9 милиарда лева

Детайлната информация за април 2022 година демонстрира, че голямата част от нарастването на данъчните приходи идва от перото " Данък добавена стойност от импорт " – растеж с близо 59% (764 млн. лева.) по отношение на април 2021 година

" Увеличението е най-значително при импорт на горива, промишлени доставки, потребителски артикули, храни и транспортно съоръжение. Влияние върху постъпленията от Данък добавена стойност от импорт оказват цената на суровия нефт, количествата на внасяните артикули за междинно ползване (черни, цветни метали и др.), курсът на щатския $ по отношение на еврото, както опцията за отсрочено начисляване на Данък добавена стойност при импорт на артикули от трети страни ", разяснява финансовото министерство. По негови данни има покачване на показателя на цените на артикули, импортирани от трети страни, с 28.9 %, а на количествата - с 26.7%.

В същото време растежът на Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната, т.е. от вътрешното ползване, е покрай нулата. За първите четири месеца на годината са събрани близо 3 милиарда лева, което е нарастване с едвам 0.3% (7.8 млн. лева.) по отношение на същия интервал на предходната година.

Общо от Данък добавена стойност в бюджета са постъпили малко над 5 милиарда лева към края на април, което е растеж от 18% по отношение на същия интервал на предходната година, само че в това време съставлява осъществяване на едвам 34.2% от проекта за годината. За съпоставяне, предходната година по същото време проектът за този налог бе изпълнен на 38.1%.

Друго очевидно закъснение по отношение на проекта има при налога върху приходите на физическите лица, само че в тази ситуация голямо влияние оказва въведеното данъчно облекчение за деца, което понижава налога с 450 лева на година за родител с едно дете, с 900 лева – при две деца и т. н. Министерство на финансите не показва каква е цената за бюджета на отстъпката, само че от данните се вижда, че от налога са събрани 1.61 милиарда лева, което е с 1.6% (близо 26 млн. лева.) по-малко спрямо април 2021 година Частична отплата за бюджета пък е пристигнала от нарастването на минималната работна заплата на 710 лева и на оптималния застрахователен приход на 3400 лева от 1 април тази година.

Данък облага за компаниите генерира доста по-ниски доходи за бюджета спрямо облагането на жителите. Приходите от него са 660 млн. лева, което е растеж с 11.6% (69 млн. лева.) по отношение на април предходната година. Изпълнението по отношение на проекта тази година обаче е ниско – едвам 16.8% при 22.3% по същото време през 2021 година

Акцизите бележат едва нарастване спрямо 2021 година Към април тази година по това перо са събрани 1.73 милиарда лева, което е със 78 млн. лева или 4.7% повече от предходната година.

По-малка сума за първите четири месеца на тази година е събрана от неданъчни доходи – близо 2.9 милиарда лева на фона на 3.2 милиарда лева към април 2021 година В случая обаче има обективно пояснение – еднократното постъпление от концесионната такса на " Летище София " в размер на 660 млн. лева през април 2021 година

Не единствено приходите, само че и разноските в бюджета се движат с по-бавен ритъм по отношение на проекта, съпоставени с април 2021 година, сочат още данните. Въпреки че са с към 370 млн. лева повече от същия интервал на предходната година, те са изпълнени едвам на 27%. За съпоставяне, предходната година по същото време бяха изхарчени близо 32% от разноските.

Най-съществено е неизпълнението на финансовите разноски , посредством които страната дава обещание да прави вложения за стопански напредък. При заложени в бюджета 8.2 милиарда лева за цялата 2022 година, до края на април са осъществени едвам 970 млн. лева, което е даже под равнището от предходната година по същото време (1.2 милиарда лева.).

В последна сметка към 30 април бюджетът регистрира остатък от 883 млн. лева и фискален запас от 9.4 милиарда лева

Към 31 май остатъкът е намалял до 570 млн. лева, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. За съпоставяне, за същия интервал на 2021 година бе регистриран недостиг в размер на 141 млн. лв.. На този декор МФ регистрира недостиг в бюджета за цялата 2021 година в размер на 3.9 милиарда лева Тази година в закона е заложено той да доближи 5.9 милиарда лева
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР