Инфлация от 7,8 на сто само за една година. Това

...
Инфлация от 7,8 на сто само за една година. Това
Коментари Харесай

Рекордна инфлация за последните 14 години у нас


Инфлация от 7,8 на 100 единствено за една година. Това е връх за последните 14 години у нас, регистрира националната статистика. Продължава повишаването на съществени хранителни артикули у нас.

Така за година храните и безалкохолните питиета са повишили цените си с 8,9 на 100. Алкохолът е поскъпнал алегорично.

Драстичен скок обаче от над 22% е регистриран при превоза. Общото повишаване в бранш жилища - вода, електрическа енергия, газ и други горива е 11,6% за година.

Ще се оправят ли семействата и по какъв начин с рекордната инфлация?

Инфлацията притиска четиричленното семейство на Валентин Василев от Мездра. Домакинството се устоя с 1700 лв. месечно, брачната половинка работи за минимална заплата, а единствено сметката за газ е 650 лв..

В София, където приходите са по-високи, фамилията на Владимир Кузманов също усеща инфлацията:

- Колко ви излезе разходът за две торби артикули?
- Точно 110 лв.!
- За какъв брой време ще стигне тази храна?
- Максимум два дни.


На този декор синдикатите регистрират, че държавното управление би трябвало да мисли още за политиката по приходите, тъй като хората стартират да губят покупателна дарба:

„ Средната заплата набъбна с 12% в частния бранш, минималната заплата с 6% предходната година. Ако сега имаме близо 8%, инфлация това значи, че растежът на минималната заплата към този момент е изяден, а растежът на междинната се е стопил повече от половината “, изясни Любослав Костов от КНСБ.

За високия растеж на инфлацията главен принос имат високите цени на природния газ, електрическата енергия, горивата и резултатите на пандемията, регистрират анализаторите:

„ Ако първоначално се смяташе, че това е някакъв краткотраен феномен – т.е. ще спре рецесията с газа, ще се прибавят нови снабдители и ще отмине, в този момент експертното мнение е, че няма да е мимолетно, ще поживеем с тази инфлация по-дълго време “, сподели Руслан Стефанов, икономист от Центъра за проучване на демокрацията.

На този декор безпокойствата на семействата за цените остават. Синдикатите упорстват хората на минимална заплата да бъдат освободени от налог, с цел да се оправят по-леко с инфлацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР