Инфлационния натиск и намаляването на покупателната способност на доходите на

...
Инфлационния натиск и намаляването на покупателната способност на доходите на
Коментари Харесай

Най-малките депозити на гражданите продължават да се топят

Инфлационния напън и намаляването на покупателната дарба на приходите на популацията не престават да имат отрицателно въздействие върху техните спестявания в банките. Според последните данни на статистиката на Българска народна банка в края на третото тримесечие на 2022 година броят на депозитите на бранш Домакинства е 8.852 млн., като понижава на годишна база с 2.9%. Размерът на тези депозити в края на септември 2022 година нараства на годишна база със 7.3% и доближава 69.213 милиарда лв.. В края на септември 2022 година по отношение на края на предходното тримесечие броят на тези депозити понижава с 0.3%, а размерът им нараства с 2.3 %.

Намалението на броя на депозитите на жителите е трайна наклонност с близо тригодишна отминалост. Но до момента в който първоначално тя можеше да се изясни с бягство от негативната рентабилност, която носеха парите в банките, а по-късно и с повишените разноски на някои групи от популацията поради резултатите - медицински и стопански, от Коронавирус рецесията, през последната една година главната причина за това стесняване е инфлацията и намаляването на покупателната дарба. Това ясно си проличава от обсега на депозитите водещи до свиването на общият брой и на тези водещи до растежа на общата сума.

В интервала, когато инфлацията не се усещаше толкоз мощно свиването бе за сметка най-вече на броя на депозитите до 1000 лв.. Със усилване на инфлационните процеси от втората половина на 2021-а към минусовата група се причислиха и депозитите на жителите до 2500 лв. и до 5000 лв.. От първото тримесечие на 2022-а в спад трайно влязоха и депозитите на популацията до 10 хиляди лв.. Като при всички упоменати до тук групи спадовете незабавно обгръщат освен броят на депозитите, само че и общата сума по тях.

В интерес на истината е значимо да се означи, че годишните спадове на обособените групи депозити на жителите до 10 хиляди лв. през третото тримесечие на 2022-а, са очевидно по-ниски от тези през свиването през второто тримесечие. Една от вероятните аргументи за това са внезапно увеличените бюджетни заплащания за обществени политики и за хонорари. Аргумент в интерес на тази версия е, че през последното - трето, отчетно тримесечие на 2022-а има растеж по отношение на юни на броя и размера на депозитите от 1000 лв. до 2500 лв.. Вярно е че този тримесечен растеж не може да компенсира изцяло годишния спад - от 1% в тази група.

Ако изложената до тук догадка за съгласуваност сред обществената политика на държавното управление и броя и размера на дребните депозити кореспондира с действителността, може да се направи извода, че по- огромната част от спомагателните средства, които хазната налива в другите обществени групи подкрепят доста запазването на част от спестяванията им в банките.

Ръста в общият размер на парите на депозитите на жителите, който въпреки и с променливи темпове, се резервира от доста години насам се дължи най-много на депозитите от групите с размер сред 50 хиляди и 100 хиляди лв. - нарастване от 10.9% и сред 100 хиляди и 200 хиляди лв. - нарастване от 16.9% годишно. Там са съсредоточени общо близо 24.1 милиарда лв. - 34.82% от общата сума на спестяванията на популацията.

Парите на милионерите - жителите с депозити над 1 млн. лв., също се усилват - с 10.6% на годишна база. Става дума за 1 142 депозита в които са съсредоточени общо над 3.16 милиарда лв..

Що се отнася до компаниите, съгласно Българска народна банка, депозитите на бранш Нефинансови предприятия в края на септември 2022 година са 617 хиляди броя, като се регистрира растеж от 2.3% по отношение на края на същия месец на 2021 година В края на третото тримесечие на 2022 година размерът на тези депозити е 38.902 милиарда лв. като на годишна база той нараства с 23.1%. Спрямо края на юни 2022 година броят им се покачва с 0.4, а размерът им - с 11.8 %.

Трите бранша с най-големи дялове в общата сума на депозитите за бранша са Търговия; ремонт на коли и мотоциклети (25.7%), Преработваща индустрия (13.9%) и Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и газообразни горива (10.9%).

Към края на септември 2022 година в общата сума на депозитите доминират тези с размер над 1 млн. лева с дял от 57.4%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР