Инфлационните очаквания в еврозоната се понижиха до рекордно ниско ниво,

Инфлационните очаквания в еврозоната се понижиха до рекордно ниско ниво, ...

Инфлационните очаквания за еврозоната оказват допълнителен натиск върху ЕЦБ.


Инфлационните очаквания в еврозоната се понижиха до рекордно ниско ниво, оказвайки допълнителен натиск върху Европейската централна банка за засилване на подкрепата си за икономиката на региона, съобщава Bloomberg.

Оценката на инвеститорите за увеличаване на цените през следващата години се понижи до ниво от 1,1830%, което е доста под целта на ЕЦБ за малко под 2%. Това предполага, че централната банка може да се наложи да предприеме по-нататъшни стъпки за съживяване на инфлацията като рестартира покупките на облигации или дори намали лихвените проценти по-дълбоко на отрицателна територия.Още по тематаПотребителите дадоха тласък на икономиката на еврозоната в началото на 2019 г.Икономическата активност в еврозоната се повиши благодарение на услугитеЗабавянето на активността в производствения сектор в еврозоната се задълбочи

Според трейдъри ЕЦБ ще намали лихвата по депозитното улеснение с 10 базисни точки до -0,5% до юни 2020 г.

В началото на юни стана ясно, че годишната инфлация в еврозоната се е забавила през май до близо едногодишно дъно, достигайки до 1,2% спрямо 1,7% през април според първоначалните изчисления на европейската статистическа служба Евростат.

Ако стойностите се потвърдят, това ще е най-ниското ниво на инфлацията от април 2018 г. насам и малко под прогнозите за 1,3%. Сред основните причини за забавянето е понижаването на цените на енергията и услугите.

В края на 2018 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) постепенно спря програмата си за стимулиране на икономиката, която въведе през 2015 година в опит да засили икономическия растеж и ускори инфлацията в разгара на европейската финансова криза.

През последните месеци обаче вялият растеж и по-ниската от целевото равнище инфлация станаха отново повод за тревоги. ЕЦБ обеща да задържи водещите си лихви на рекордно ниските им равнища до края на годината.

Според последните оценки на ЕЦБ за инфлацията е тя да се ускори до 1,3% през тази година спрямо оценката от март за 1,2%, след което се очаква тя да достигне 1,4% през 2020 г. и 1,6% през 2021 г. (понижение с 0,1 процентни пункта за двете години). Инфлацията беше под целта на ЕЦБ през по-голямата част от последните шест години.

Източник: investor.bg