Инес АйзелеДойче велеШвеция поиска да се присъедини към НАТО през

...
Инес АйзелеДойче велеШвеция поиска да се присъедини към НАТО през
Коментари Харесай

ДВ: Какво печели НАТО от членството на Швеция

Инес Айзеле
Дойче веле

Швеция изиска да се причисли към НАТО през предходната година, след началото на съветската война в Украйна - също като Финландия. Хелзинки към този момент членува в отбранителния Алианс.
Досега Турция се противопоставяше на присъединението на Швеция, само че при започване на тази седмица турският държавен глава Реджеп Ердоган най-накрая отстъпи. Както могат да чакат НАТО и Швеция от идното присъединение на Стокхолм към Алианса?

Географската вероятност

Ако Швеция стане член на НАТО, това ще направи цялата брегова линия на Балтийско море територия на Западния защитителен алианс - като се изключи Русия и ексклава й Калининград. В случай на съветско нахлуване да вземем за пример Балтийските страни ще могат да се защитят доста по-ефективно. Войници и военна техника може да се реалокира от Естония, Латвия и Литва през Швеция. Шведският остров Готланд също би играл значима роля.

Симон Кошут, началник на катедрата по интернационална политика за сигурност в университета " Цепелин " във Фридрихсхафен, изяснява значимостта на острова. " С подобен огромен остров в центъра на Балтийско море, Швеция дава доста добра опция за стратегическа база ”. Експертът счита, че географското разположение на Швеция е главната причина, заради която участието на страната в НАТО ще способства към качествата на Алианса.

Военните благоприятни условия на Швеция

Въоръжените сили на Швеция и тяхното военно съоръжение също биха били скъпо допълнение към НАТО. Това е дребна страна - и надлежно много дребна войска във връзка с числеността. Според Глобалния показател на огневата мощност Швеция разполага с войска от към 38 000 души. Но " шведите разполагат с доста съвременна войска, в частност имат съвременни военновъздушни сили, които поддържат и създават сами ", споделя специалистът Симон Кошут. Те са и военноморска мощ с подводници, които към този момент са закалени в борби. Те към този момент са взели участие в разнообразни задачи на НАТО, да вземем за пример в Афганистан. Швеция изразходва към 1,3% от брутния вътрешен артикул за защита - това е доста повече, в сравнение с преди няколко години, и се чака делът да продължи да нараства през идващите години.

В края на Студената война Швеция, както и доста други Западни страни, понижава доста разноските си за защита. След войната в Грузия през 2008 година обаче, а след това и анексирането на Крим през 2014, стартира развой на преосмисляне на това решение. Кулминацията му пристигна с началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна.

Какво ще завоюва Швеция от участие в НАТО

Швеция и НАТО към този момент работят взаимно по доста способи. Основният плюс за Швеция ще бъде, несъмнено, прословутият член 5 от контракта на НАТО. Ако страната бъде нападната, това ще се смята за нахлуване против целия Алианс, който би трябвало да окаже военна помощ. " Разбира се, тази отбрана е от основно значение за Швеция ”, разяснява политологът Кошут.

Освен това шведите ще бъдат равноправни членове на Съвета на НАТО, главния орган за взимане на решения в отбранителния съюз, и ще имат право на несъгласие. Турция също се възползва от това и до момента блокираше присъединението на скандинавската страна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР