"Инерком" не може да вдигне цената на електрическата енергия, която

...
"Инерком" не може да вдигне цената на електрическата енергия, която
Коментари Харесай

Милена Стоева: Инерком не може да вдигне цената на тока


"Инерком " не може да вдигне цената на електрическата сила, която се дефинира по непоколебим механизъм от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Съвета на шефовете на "Инерком България " ЕАД Милена Стоева.

„ Цената е разходоопределяща. Прогнозният размер на вложенията, които се вършат за възстановяване на услугата и инфраструктурата за идващия регулаторен или ценови интервал, които предвиждаш да направиш, са включени в цената, която КЕВР ще дефинира за мрежовите услуги, които дава разпределителното дружество. Разбира се, във формулата има и други ценообразуващи детайли, само че това е принципът”, изясни Стоева.

„ От 20 години насам единственият метод КЕВР да утвърди повишението на цената е по един доста елементарен механизъм: сдруженията ЧЕЗ, Енерго про и ЕВН вършат непрекъснати вложения в подобряването на инфраструктурата, в мрежите, в качеството на тока, монтиране на нови електромери и така нататък Всички тези вложения се преглеждат деликатно от регулатора и той споделя: "Вие тази година сте създали 50 или 100 милиона вложения и надлежно това може да повлияе върху евентуално повдигане на цената”, изясни от своя страна Веселин Захариев от "Мейн Кепитал " – финансов съветник по договорката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ.

„ Електроразпределението и електроснабдяването са едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на надзор, във връзка с сигурността на доставките от КЕВР. В такава среда фирмите работят в строго избрана рамка и при съблюдаване на строги условия, които подсигуряват преди всичко ползите на потребителите”, безапелационен е Захариев. Той посочи, че при нарушаване качеството на услугите и доставките, държавният регулатор може да реагира стремително и да вземе ограничения, с цел да се подсигурява услугата.

„ Ние ще влезем в разпределителното дружество при към този момент утвърдени цени, които не сме договаряли и то за три години напред. Въпреки това сме спокойни, тъй като знаем, че ЧЕЗ ръководи бизнеса си по естествен метод и те изцяло професионално подхождат при правенето на ценовите заявки, във връзка с цени и инвестиции”, сподели още Веселин Захариев.

„ Строго контролираната активност на КЕВР разрешава непрекъснат надзор. Това беше ясно казано и от ръководителя на КЕВР доцент Иван Иванов. И на конференцията, която даде, и на общественото чуване, което имахме в Народното събрание. Има задоволително доста рамки и рестрикции, както за осъществяването на активността, по този начин и за неизвършването й. Всяко несъблюдение на контролирана активност e нарушение на лицензията и би довело до мигновени дейности от страна на КЕВР”, съобщи Милена Стоева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР