“Инерком България се оттегли от фотоволтаичните централиГинка Върбакова отново поиска

...
“Инерком България се оттегли от фотоволтаичните централиГинка Върбакова отново поиска
Коментари Харесай

Гинка не се отказва от бизнеса на ЧЕЗ

“Инерком България ” се отдръпна от фотоволтаичните централи


Гинка Върбакова още веднъж изиска бизнеса на ЧЕЗ в България. “Инерком България ” ЕАД е подала ново искане до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за одобрение на договорката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България, оповестиха публично от компанията. Това се прави след забележителна смяна в събитията и отстраняването на всички предпоставки за изразените опасения от Комисия за защита на конкуренцията по идната централизация, оповестиха от “Инерком ”. През юли Комисия за защита на конкуренцията спря договорката, като не позволи на “Инерком ” да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. Регулаторът, ръководен от Юлия Ненкова, уточни в решението си, че при реализиране на договорката придобиващата надзор група ( ”Инерком България ”) като производител на електрическа сила от фотоволтаици, ще има значително преимущество пред останалите участници на пазара. На пазара на систематизиране и доставка на ел. сила придобиваната група е с монополно състояние за територията, избрана в издадените й лицензии. ЧЕЗ разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш и се основават предпоставки договорката да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група, се посочваше в мнението на Комисия за защита на конкуренцията.

В групата на “Инерком ” беше осъществено преструктуриране, вследствие на което дружествата-производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й, оповестиха през вчерашния ден от компанията. На 13 септември Гинка Върбакова излезе от борда на шефовете на холдинговото сдружение “Солар грийн енерджи ”, което е едноличен притежател на компаниите, които оперират фотоволтаичните централи, поради които Комисия за защита на конкуренцията спря договорката. Върбакова излезе от управата и на сдруженията, притежавани от “Солар грийн енерджи ” – “Диана Хънт ” ЕООД, “Еко-Строй Инженеринг ” ЕООД, “Улер 2009 ” ЕООД и “Евро Бетон ” ЕООД.

Във вчерашното известие обаче не се показва на кого е трансфериран бизнесът на “Инерком ” с фотоволтаиците. В изпратеното до медиите известие се декларира, че плануваната централизация ще бъде осъществена въз основа на контракта за покупка на акции, подписан на 23 февруари 2018 година сред “ЧЕЗ ” а.с. и “ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс ” БиВи от една страна, като продавачи, и “Инерком България ” ЕАД като покупател. Надяваме се на бързо решение от страна на Комисия за защита на конкуренцията след отстраняването на откритите от Комисията предпоставки за основаване на централизация, декларират от “Инерком ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР