Индустрията за добив на криптовалута в Исландия ще изразходва тази

Индустрията за добив на криптовалута в Исландия ще изразходва тази ...

Исландия е рай за копачите на криптовалута.


Индустрията за добив на криптовалута в Исландия ще изразходва тази година повече електроенергия, отколкото всички домакинства в страната, съобщи BBC, цитирана от TechNews.bg.

По-точно, очаква се през 2018 г. цялата крипто-майнинг промишленост да изконсумира около 840 гигаватчаса електроенергия, докато разходът на домакинствата ще възлезе на 700 гигаватчаса.

Причините за това са няколко. На първо място, Исландия е изключително подходяща за изграждане на големи центрове за данни и майнинг ферми, поради безплатното охлаждане, обусловено от климатичните условия.

Второ, цената на електроенергията в Исландия е по-приемлива в сравнение с тази в много други страни. На практика, островната държава покрива напълно нуждите си от електроенергия от възобновяеми източници.

И на трето място, населението на Исландия е много малко – около 340 хиляди души, в резултат на което потреблението на енергия от домакинствата като цяло е ниско.

Наред с всички тези предимства, пред майнерите се очертава и известно препятствие. Правителството на Исландия разглежда в момента възможността да обложи с данък добива на криптовалута.

 

 

 

Източник: econ.bg