Индустриалното производство в България бележи ръст от 1,8% през май

...
Индустриалното производство в България бележи ръст от 1,8% през май
Коментари Харесай

Индустриалното производство у нас с по-голям ръст от този в ЕС

Индустриалното произвеждане в България бележи растеж от 1,8% през май по отношение на предходния месец. За съпоставяне междинният растеж на индикатора в Европейски Съюз е 1,2 на 100, сочат данни на Евростат.

Резултатът на България е по-добър от редица страни с позитивен растеж на производството, измежду които Холандия (1,6%), Испания (1%), Норвегия (0,9%), Финландия (0,9%), Италия (0,7%), Словения (0,7%), Гърция (0,4%) и Англия (0,4%).

Сред страните, в които има спад, пък са Дания (-2,8%), Португалия (-2%), Естония (-0,4%), Румъния (-0,4%).

На годишна база у нас няма смяна в индикатора, което обаче също илюстрира възстановяване на обстановката, защото през април по отношение на същия интервал на предходната година индустриалното произвеждане означи спад от 0,7%.

Производството в границите на еврозоната набъбна през май с 1,3% по отношение на април, когато се намали с 0,8%, като упованията на финансовите пазари бяха за покачване с 1,2 на 100. Това съставлява най-солиден негов напредък от ноември 2017-а година и едвам второто му покачване от началото на годината, откакто и през март набъбна с 0,5 на 100.

Производството в целия Европейски съюз пък набъбна през май с 1,2% на месечна база след спад с 0,8% през април, като индустриалният напредък на годишна база също се форсира до 2,4% от 1,9% през предходния месец.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР