Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза доста

...
Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза доста
Коментари Харесай

Подем на индустриалното производство в ЕС през ноември, спад в България

Индустриално произвеждане в еврозоната и в целия Европейски Съюз означи много по-силно от предстоящото покачване през ноември с помощта на внезапно възобновяване на производството на междинни и финансови артикули, демонстрират данни на формалната европейска статистика.

Това е положителен знак за икономическото показване през последното тримесечие на миналата година и е реалност макар наложените през ноември нови противоепидемични ограничения в редица европейски страни. Разрастващата се втора вълна на коронавирусната болест обаче накара някои държавни управления във водещи европейските стопански системи като немската да стегна в допълнение ограниченията през декември, обявявайки национални локдауни, които бяха удължени и през първия месец на 2021г. с индикации ограниченията да не бъдат разхлабени съществено даже и след този период. Това допуска едва икономическо начало на новата година.

В същото време производството в България означи намаляване през ноември по отношение на октомври и максимален спад в границите на целия Европейски Съюз по отношение на година по-рано, регистрира Евростат.

Производството в границите на целия Европейски Съюз набъбна през ноември с 2,3% по отношение на октомври, когато се увеличи с 2,0%, до момента в който в еврозоната набъбна с 2,5% след напредък с 2,3% месец по-рано. По този метод европейското индустриално произвеждане се покачва за седми следващ месец след трагичните намаления през март и април 2020-а, когато стопанска система в Европа към момента се намираше в потрес от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените поради нея национални локдауни на остарелия континент.

Основна причина за много положителното покачване на индустриално произвеждане през ноември в еврозоната оказва мощно повишаване на производството на финансови и междинни артикули, надлежно със 7,0% и с 1,5%, до момента в който производството на потребителски артикули за дълготрайна приложимост се намали с 1,2%, на недълготрайни потребителски артикули с 1,7%, а енергийното произвеждане се сви с 3,9 на 100.

Подобни трендове се регистрират и в границите на целия Европейски Съюз, където средствата за произвеждане се усилиха през ноември с цели 6,1%, а на междинните артикули с 1,4%, до момента в който производството на дълготрайни потребителски артикули се намали с 1,1%, на недълготрайните потребителско артикули също с 1,1%, а енергийното произвеждане се сви с 2,9 на 100.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през ноември 2020 година се намали с 0,6% след спад с 3,5% месец по-рано, а в границите на целия Европейски Съюз с едвам 0,4% след намаляване с 2,9% през октомври. Въпреки че това съставлява намаляване за следващ месец в границите на миналата година, спадът е надалеч по-скромен от трагичните сривове по време на първата вълна на коронавирусна пандемия напролет, съобщи БНР.

В същото време промишленото произвеждане в България се намали през ноември с 1,5% по отношение на октомври, когато набъбна с едвам 0,4 на 100. Това съставлява първо намаляване на българското произвеждане след шест следващи месеца на напредък, когато не можа да се компенсира солидния спад с 5,1% през март и с 11,6% през април, демонстрират данните на Евростат. По-слабо намаляване на производството през ноември по отношение на предходния месец беше регистриран в пет други страни членки на Европейски Съюз.

Спрямо ноември 2019 година обаче промишленото произвеждане в България означи спад с цели 5,0% след намаляване с 3,1% през октомври, свивайки се за девети следващ месец, откакто за последно беше отчетна застоялост (нулев растеж) през февруари 2020 година

По този индикатор нашата страна заема последната позиция измежду останалите страни членки на Европейски Съюз, следваната от Франция с индустриален спад от 4,9% и Италия с 4,2 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР