Индустриалните предприятия в България, чиято конкурентоспособност е изложена на риск

...
Индустриалните предприятия в България, чиято конкурентоспособност е изложена на риск
Коментари Харесай

Индустрията може да получи помощ за компенсиране на разходите за въглеродни емисии

Индустриалните предприятия в България, чиято конкурентоспособност е изложена на риск заради въздействието на квотите за въглеродни излъчвания върху крайната цена на електрическата сила, биха могли да получат помощ под формата на компенсиране на непреките разноски от СО2. Тази опция разиска с представителите на бизнеса министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Опцията е планувана в Директива 2018/410/ЕО, която би трябвало да бъде транспонирана в българското законодателство, оповестяват от енергийното министерство.

Сумите за отплата могат да се пресмятат по специфична методика, като директивата планува те да бъдат до 25% от постъпленията от продажба на квоти.

До момента България няма настояща скица за обезщетения. Предстои до края на годината страната ни да уведоми публично Европейската комисия за това. След това регламентите от директивата ще бъдат транспонирани с промени в Закона за ограничение изменението на климата. Разработването на механизъм за компенсиране и определянето на админ за помощта са последващи стъпки от процедурата. Ако такава бъде създадена, тя ще бъде съобразена напълно с разпоредбите за държавните помощи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР