Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията

...
Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията
Коментари Харесай

Свиневъди настояват за бедствено положение в цялата страна


Индустриални свиневъди приканиха за оповестяване на бедствено състояние на територията на цялата страна поради разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете.

На незабавна конференция, представителите на сектора желаеха още по-строги ограничения за прекъсването на болестта, която е на път да нанесе големи стопански загуби на страната ни, заяви БГНЕС.

„ 30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара “, съобщи свиневъдът доктор Румен Караманов. Той акцентира, че браншът е значим за страната ни, тъй като дава на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа.

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на отрасъл месодобив и месопреработване. Всички те се сплотяват към тезата, че един от главните проблеми е развъждането на животни в така наречен „ заден двор “. „ Този бранш не е проблем за нас и ние не сме срещу него. Той обаче е задължен да съблюдава всички ограничения за биосигурност “, прикани доктор Караманов.

Законът разрешава в „ заден двор “ да се отглеждат до 5 животни и то единствено за угояване и персонални потребности. Забранено е развъждането на животни за разплод и свине-майки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР