Индонезийците се впуснаха днес да обсъждат име за новата си

...
Индонезийците се впуснаха днес да обсъждат име за новата си
Коментари Харесай

Джокобург или Джокоград – как ще се казва новата столица на Индонезия?

Индонезийците се впуснаха през днешния ден да разискват име за новата си столица, откакто във вторник бе оповестена местоположението на новия град, само че не ѝ по какъв начин вероятно ще се споделя той, съобщи Ройтерс.

„ Сейнт Джокобург “ и „ Джокоград “ са измежду 11 оферти от консуматор в Туитър, откакто президентът Джоко Видодо направи през вчерашния ден значимото известие за преместването на столицата от Джакарта в нов град в провинция Източен Калимантан на о-в Борнео.

„ Надявам се предложенията да бъдат взети поради “, написа потребителят @Enggalpm.

Сериозни и шеговити концепция плъзнаха в обществените мрежи, откакто Джоко Видодо, именуван в резюме и Джокови, сподели, че столицата ще се реалокира през 2024 година от потъващия мегаполис Джакарта на о-в Ява.

„ Мандалануса “, което може да се преведе като център на архипелага, е друго предложение за име. То отразява обстоятелството, че новата локация е доста по-близо до географския център на страната от 17 000 острова по продължение на 5000 км.

Говорител на националната организация за развиване и обмисляне съобщи, че име още не е определено.

Имената обаче са сензитивна тематика в четвъртата по население страна в света, измежду чиито 260 млн. поданици има над 300 етнически групи, отбелязва Ройтерс.

Мюсюлманите са към 90%, от популацията, само че християните, индуистите и други също са милиони.

Друг консуматор в Туитър пък предлага „ Шри Махендракерта “, което на санскрит значи блажен от боговете град.

Във Facebook, където Индонезия има 130 млн. консуматори, се предлага името Картанегара - районът Кутай Картанегара в Източен Калимантан е бил дом на индуистко кралство от IV век.

Джакарта - дом на над 10 млн. души е наречена Батавия от холандските колонизатори и преименувана след независимостта. От санскрит Джакарта може да бъде преведено като „ Постигната победа “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР