Индонезийски рибар извади малко шокиращ, но и любопитен улов –

...
Индонезийски рибар извади малко шокиращ, но и любопитен улов –
Коментари Харесай

Индонезиец улови бебе акула с „човешко лице“

Индонезийски риболовец извади малко фрапантен, само че и любопитен улов – бебе акула с човешко лице.

Рибарят Абдула Нурен прави странното изобретение покрай Роте Ндао в провинция Източна Нуса Тенгара в Индонезия. Той събира мрежите си, когато вижда, че инцидентно е хванал стара акула. Нурен разрязва корема на акулата и открива в него три бебета.

Нурен занася тялото на съществото вкъщи, с цел да го покаже на фамилията си, което му оказва помощ да го запази. С разпространяването на новината за забавното създание се усилва и броят на хората, които се събират пред дома му, надявайки се да го видят. „ Домът ми беше препълнен с хора, които желаят да видят акулата “, сподели Нурен.

Смята се, че животното е сива акула. Тези членове на семейство Carcharhinidae могат да бъдат доста дребни (по-малки от метър) или големи (повече от 7 метра).

И по този начин, какво би могло да накара това бебе акула да развие такива странни черти? Учените имат няколко теории.

 Tiger shark

Тигрова акула, представител на Carcharhiniformes

Първо, изпъкналите „ очи “ на животинчето може да не са очи в края на краищата; те в действителност може да са част от носа.

Гавин Нейлър, шеф на Флоридската стратегия за проучване на акулите в Университета на Флорида и куратор на Музея по естествена история във Флорида, изяснява: „ Това, което може да наподобява като очи, са ноздрите, които не са се затворили изцяло. Ако обърнете акулата, ще видите очите, ситуирани дорзолатерално. “

Друга опция е бебето акула да е имало някакъв присъщ недостатък.

Нийл Хамершлаг, доцент по научни проучвания в Училището по морски и атмосферни науки Розенщил към Университета в Маями, чието проучване се концентрира върху акулите, има своите подозрения по отношение на достоверността на изображенията. Но в случай че приемем, че са същински, той счита, че евентуално е присъщ недостатък.

Странният външен тип на акулата „ може да е случай на частична циклопия (две очи, само че с една слята орбита) “, сподели Хамершлаг. Нейлър е склонен.

Човекоподобната акула не е първото необичайно морско животно, намерено покрай Индонезия. През октомври 2020 година риболовци също вършат сходна изненадваща находка. История стартира по същия метод – риболовци в Индонезия улавят акула майка в мрежите си и когато я разрязват, намират две естествени дребни – и едно необичайно.

В този случай бебето е албинос и има единствено едно око. „ Намерихме три бебета в стомаха, само че едно от тях наподобява необичайно единствено с едното око. Цветът му също беше чудноват, като мляко “, сподели един от риболовците.

Отиваме още по-назад и по-далече – в Мексико през 2011 година Тогава риболовци откриват друга акула албинос с едно око в утробата на майка.

Какво предизвиква сходни разновидности при акулите? Учените не постоянно са сигурни; главната причина е сложна за проучване в следена среда. Въпреки това, малформациите при акулите биха могли да дойдат от редица фактори, в това число инфекции, замърсяване и инбридинг заради несъразмерен лов на риба (което понижава генофонда).

И по този начин, какво ще прави Нурен с улова си? По думите му доста хора са предложили да купят странната дребна акула, само че той е решил да я резервира към този момент. „ Мисля, че тя ще ми донесе шанс. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР