Индонезия ще пусне първия влак-стрела в Югоизточна Азия

...
Индонезия е готова да пусне първия в Югоизточна Азия влак-стрела
Коментари Харесай

Индонезия е готова да пусне първия в Югоизточна Азия влак-стрела в неделя, високоскоростна железопътна линия, която ще свързва два от най-големите градове в страната.

Част от китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“ и до голяма степен финансиран от китайски държавни фирми, проектът на стойност 7,3 милиарда долара беше отворен за обществеността в неделя.

Влакът ще пътува между столицата Джакарта и Бандунг в Западна Ява, вторият по големина град в Индонезия и основен център на изкуствата и културата.

Високоскоростната железопътна линия с дължина 86 мили (138 километра), официално наречена WHOOSH – което означава „спестяване на време, оптимална работа, надеждна система“ на индонезийски – работи на електричество без директни въглеродни емисии и се движи със скорост приблизително 217 мили в час – намаляване на времето за пътуване между Джакарта и Бандунг от три часа до по-малко от час, казват служители.

Под надзора на съвместното държавно предприятие PT Kereta Cepat Indonesia China (PT KCIC), той пътува между жп гара Halim в Източна Джакарта и жп гара Padalarang в Западен Бандунг и е добре свързан със станциите на обществения транспорт.

Влаковете, модифицирани за тропическия климат на Индонезия, са оборудвани със система за безопасност, която може да реагира при земетресения, наводнения и други извънредни ситуации, добавиха служители.

Има разговори за разширяване на високоскоростната линия до Сурабая – голямо пристанище и столица на провинция Източна Ява, каза директорът на PT KCIC Дуяна Сламет Рияди пред китайските държавни медии на церемония по-рано през септември.

Планирани са и спирки в други големи градове като Семаранг и Джокякарта, портата към Боробудур – най-големият будистки храм в света, каза Дуияна.

Пътниците седят на гара Халим в Джакарта. Пътниците седят на гара Халим в Джакарта. Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images

Според информация, публикувана от PT KCIC, железопътната линия включва осем вагона – всички оборудвани с Wi-Fi и USB точки за зареждане – и разполага с 601 места за пътници.

Ще има три класа места – първа, втора и VIP.

Индонезия, четвъртата по големина страна в света и най-голямата икономика в Югоизточна Азия, активно и открито ухажва инвестиции от Китай, нейният най-голям търговски и инвестиционен партньор.

Среща на високо ниво през юли между индонезийски и китайски лидери Джоко Видодо и Си Дзинпин разкриха серия от проекти, включително планове за изграждане на китайска фабрика за стъкло на стойност няколко милиарда долара на остров Ремпанг в архипелага на островите Риау в Индонезия като част от нов „Еко-град“, предизвикващ седмици на яростни протести от местни жители на острова, които се противопоставят на събарянето на техните села.

Индонезия изходящ Президентът Джоко Видодо се вози на високоскоростната железница по време на тестово пътуване в Джакарта. class= Президентът на Индонезия в оставка Джоко Видодо се вози на високоскоростната железница по време на тестово пътуване в Джакарта. Акбар Нугрохо Гумай/АП

Уидодо и китайският премиер Ли Цян бяха заснети да правят пробни пътувания по новата високоскоростна железница през септември.

Сделката за влаковете беше подписана за първи път през 2015 г. като част от китайската инициатива „Един пояс, един път“, а строителството започна по-късно същата година.

Първоначално се очакваше да бъде завършен през 2019 г., но се сблъска с множество оперативни забавяния в резултат на пандемията от Covid-19, както и за закупуване на земя и разходи за увеличаване.

Директорът на PT KCIC Dwiyana приветства високоскоростната железопътна линия Джакарта-Бандунг като „изключителен пример за двустранно сътрудничество между Индонезия и Китай“. Това не само ще подобри индонезийската инфраструктура, но и „насърчава развитието на индонезийската железопътна и производствена индустрия“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР