Индонезия поиска от Нидерландия да върне осем произведения на изкуството

...
Индонезия поиска от Нидерландия да върне осем произведения на изкуството
Коментари Харесай

Индонезия поиска от Нидерландия да й върне Човека от Ява

Индонезия изиска от Нидерландия да върне осем творби на изкуството и природонаучни сбирки, съхранявани в няколко нидерландски музея, в това число известния Човек от Ява, заяви Българска телеграфна агенция.

Човекът от Ява е приет за първия прочут Хомо еректус. Това са фосилни остатъци, открити през 1891 и 1892 година от холандеца Южен Дюбоа на остров Ява, който е бил част от Нидерландските Източни Индии. Индонезия е някогашна нидерландска колония.

Според природонаучния музей " Натуралис " в Лайден, Западна Нидерландия, където са изложени вкаменелостите, Дюбоа е търсил " изчезналото звено " сред маймуните и хората.

В допълнение към " сбирката Дюбоа ", която се състои от 40 000 експоната, Индонезия претендира за " съкровището от Ломбок ", оповестиха от холандското министерство на културата за Агенция Франс Прес, потвърждавайки информация от холандския вестник " Трау ". То се състои от " доста скъпоценни камъни и златни и сребърни бижута ", ръководени от Националния музей по етнология, съгласно " Трау ".

След индонезийското искане, което е от това лято, би трябвало да се извърши " изследване на произхода ", съобщи Жул ван де Вен, представител на министерството. Очаква се самостоятелна комисия, която дава отговор за " връщането на колониалните сбирки ", да стартира изследване през декември, преди да даде мнение на " Не дръзвам да кажа какъв брой време ще отнеме ", добави той. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР