Индонезия може да се присъедини към икономическата група БРИКС, заяви

...
Индонезия може да се присъедини към икономическата група БРИКС, заяви
Коментари Харесай

Индонезия може да се присъедини към БРИКС

Индонезия може да се причисли към икономическата група БРИКС, съобщи претендентът за президент Прабово Субианто по време на предизборна тирада за външнополитическата тактика.

Според Субианто, който сега извършва длъжността министър на защитата, няма причина страната му да не се причисли към групата, в случай че този ход би бил от изгода за стопанската система.

Той добави, че опцията да стане член на БРИКС няма да опонира на правилата на Индонезия за неблок, защото групата е по-скоро икономическа, в сравнение с политическа по своята същина.

" Ние сме част от Г-20, част сме и от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия), в този момент сме част от АПЕК (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество), което също не е геополитическа асоциация, а стопански съюз... Така че ще забележим, в случай че икономическите ни ползи са от изгода, за какво да не се присъединим към БРИКС? " твърди Субианто, който води предизборна акция преди президентските избори, планувани за февруари.

Министърът акцентира, че Индонезия постоянно се е стремяла да води самостоятелна външна политика. Той акцентира, че стопанската система на страната зависи в огромна степен от търговията, заради което е извънредно значимо всички политически решения да се управляват на първо място от стопански ползи.

В момента БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, само че през януари към тях ще се причислят Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Според оценки на анализатори разширената група (БРИКС+) към този момент е стопански по-голяма от Г-7 - съюз на индустриализирани и развити страни, в който влизат Съединени американски щати, Канада, Обединеното кралство, Франция, Италия, Германия и Япония.

През 2022 година на страните от БРИКС+ се падат 36% от международната стопанска система спрямо 30% за Г-7. Според прогнозата на Bloomberg, оповестена предходната седмица, делът на БРИКС+ евентуално ще продължи да нараства, като до 2040 година ще доближи 45% по отношение на 21% за стопанските системи на Г-7.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР