Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света,

...
Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света,
Коментари Харесай

Индонезия обмисля да вдигне митата за палмово масло за ЕС

Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света, счита да вдигне вносните мита на млечната продукция от страните на Европейски Съюз от 8 на 18 на 100, съобщи Bloomberg.

 © БГНЕС
Мярката е в отговор на проекта на съюза да наложи сходни мита върху индонезийския биодизел, създаден от палмово масло, добави той.

„ Европейски Съюз може да ни наложи мита, в случай че параметрите са обективни, само че в случай че не са, тогава това е акт на протекционизъм и комерсиална война “, съобщи комерсиалният министър Енгартиасто Лукита. „ Не можем просто да си мълчим, когато има неправда “, безапелационен е министърът.

Спорът поради палмовото масло сред Индонезия и Европейски Съюз ескалира по-рано тази година, когато Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничавания върху потреблението на палмово масло в биогоривата от юни поради терзания от обезлесяване. Индонезия, както и Малайзия, предизвестяват, че ходът може да аргументи пълномащабна комерсиална война, като декларират, че Европейски Съюз незаслужено дискриминира палмовото масло и заплашва битката на страните против бедността.

Джакарта, която е въвела вносни мита от 5% до 10% върху млечни артикули от Европейски Съюз, твърди, че е подготвена да стигне по-далеч, като увеличи ставката до 20%-25%.

Индонезия ще се насочи към други снабдители на млечни артикули като Австралия, Нова Зеландия, Съединени американски щати или Индия, споделя Лукита. Страната е третият по величина покупател на обезмаслено мляко на прахуляк от Европейски Съюз след Алжир и Китай, сочат данни на Европейската комисия. Европейски Съюз е третият по величина търговски сътрудник на Индонезия, до момента в който Индонезия е на 31-о място за съюза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР