Индийският премиер Нарендра Моди вероятно ще остане на власт още

...
Индийският премиер Нарендра Моди вероятно ще остане на власт още
Коментари Харесай

Прогнозни резултати от приключилите избори в Индия предричат победа за премиера Моди

Индийският министър председател Нарендра Моди евентуално ще остане на власт още 5 години, и то с още по-голямо болшинство в Народното събрание, сочат планирани резултати, представени от Ройтерс, след приключването през днешния ден на изборния маратон в страната, траял повече от месец.

Националният либерален алианс на 68-годишния министър председател се чака да получи сред 339 и 365 места в 543-местната Лок сабха - долната камара на индийския парламент.Според същите прогнози опозиционният алианс отпред с основната опозиционна мощ - Индийския народен конгрес, управителен от следващия представител на политическата фамилия Неру-Ганди - Рахул Ганди, остава надалеч обратно и ще разполага с сред 77 и 108 депутатски места. Но и това е по-добре от практическия погром на ИНК, която получи едвам 44 места на изборите през 2014 година За сформиране на държавно управление са нужни 272 места, осведоми Българска телеграфна агенция.

На предходните избори през 2014 година Моди, който оглавява дясната националистическа партия хиндуистка партия " Бхаратия джаната ", пристигна на власт, като завоюва 336 места.

В началните стадии на изборната акция Моди бе изправен пред съществени рецензии, че не е съумял да сътвори нови работни места, както и поради ниските цени на продукцията на фермерите. Анализатори и политолози предричаха оспорвана изборна конкуренция и положителни резултати на опозиционната ИНК.

Моди обаче съумя да сплоти своята хиндуистка електорална националистическа база и наложи за съществена тематика в акцията битката за подсилване на националната сигурност след изострянето на напрежението със прилежащ Пакистан. Той атакуваше основния си опозиционен конкурент - 49-годишния Рахул Ганди, с обвинявания, че е отстъпчив по отношение на най-върлия съперник на Индия.

Според екзитполовете това е помогнало на Моди освен да затвърди своите позиции в така наречен северен хиндуистки пояс, само че да реализира положителни резултати и в източната част на страната, където обичайно преобладават районни партии, гравитиращи към ИНК. Само южните елементи на страната са устояли на хиндуистката националистическа вълна, като се изключи щата Карнатака, където се намира центърът на индийската хай-тек, електронна, софтуерна и галактическа промишленост - Бенгалуру (по-познат като Бангалор). Този 9 милионен град и регионът към него е прочут като " индийската силициева котловина ", и в този момент той поддържа Моди, сложил си за задача рационализация на индийската стопанска система.

Преброяването на гласовете, записани електронно в стотици хиляди компютризирани машини за гласоподаване, ще стартира в четвъртък сутринта и публични резултати се чакат до обяд същия ден.

Ройтерс въпреки всичко прави ангажимента, че екзитполовете в Индия - страна с над 900 млн. гласоподаватели, не постоянно са се оказвали надеждни. Пред урните са се явили към две трети от записаните гласоподаватели. Но по този начин или другояче три от всеки четири екзитпола дават ясно болшинство на алианса на Моди. Очаква се позитивна реакция на тържищата на една безапелационна победа на Моди, която ще му разреши да продължи икономическите си промени, от които вложителите чакат Индия да стане по-благоприятно място за бизнес.

В същото време една огромна победа на Моди всява опасения, че хардлайнерски хиндуистки групи ще бъдат окрилени да стартират религиозни стратегии, като да вземем за пример санкции за мюсюлманите за колене на крави, които хиндуистите считат за свещени животни, проверка на учебните учебници, в които да се минимизират мюсюлманските страници от индийската история, и да стартират остри рецензии против либералите.

Мюсюлманите съставляват към 14 % от 1,3-милиардното население на Индия. Религиозната поляризация в страната, почнала при ръководството на хиндуистките националисти, крие съществени рискове за политическия климат в страната, предизвестяват анализатори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР