Индийският премиер Нарендра Моди се срещна с президента на Египет

...
Индийският премиер Нарендра Моди се срещна с президента на Египет
Коментари Харесай

Индия и Египет установяват стратегическо партньорство

Индийският министър председател Нарендра Моди се срещна с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси в Кайро и двете страни дадоха обещание да задълбочат стратегическото си партньорство, съобщи Агенция Франс Прес.


Те се съгласиха да усилят вложенията на Индия, най-гъсто обитаемата нация в света, в Египет, който има най-голямото население в арабския свят от 105 милиона и който в този момент е в хватката на стопански спад.


Моди, който е на власт от 2014 година, посети в северноафриканската страна и съдружник на Съединени американски щати след четиридневно пътешестване до Съединените щати, където се срещна с президента Джо Байдън.

Индийският министър председател и египетският президент " подписаха взаимна декларация за издигане на връзките до стратегическо партньорство ", което бяха оповестили за първи път през януари, когато Сиси посети Ню Делхи, сподели представител на египетския водач.

Индия и Египет дадоха обещание да усилят двустранната търговия с милиарди долари, защото Индия също ускорява вложенията в Египет, изключително във възобновима сила.


Египет претърпя продължителна икономическа рецесия, при която валутата загуби половината от цената си за една година.

През последните месеци държавното управление предприе стъпки към диверсификация на задграничните вложители, които включват също сили от Персийския залив и Китай.

Сиси връчи най-високото отличие на Кайро, Ордена на Нил, на Моди и двамата водачи потвърдиха своя " съвместен ангажимент " за подсилване на връзките.

Това ще включва " увеличение на визитите на високо равнище ", улеснение на директните полети сред столиците и " развиване на индийски вложения в Египет ", съгласно президентството в Кайро.

Индия към този момент е седмият максимален търговски сътрудник на Египет, съгласно данни от централната банка на Кайро, като търговията е достигнала 7 милиарда $ предходната година.

Двамата водачи се споразумяха през януари да усилят индийските вложения в Египет, които сега възлизат на над 3,15 милиарда $, в това число посредством евентуална „ обособена земя за индийската промишленост в икономическата зона на Суецкия канал “.

Тези планове включват цех за екологичен водород на стойност 12 милиарда $, който ще бъде издигнат от индийската компания ACME.

През 2022 година, когато нашествието на Русия в Украйна увеличи международните цени на зърното, Индия забрани износа на пшеница, с цел да отбрани запасите си и да овладее инфлацията, само че даде изключение на Египет, най-големият вносител на пшеница в света.

Моди предложения Сиси на срещата на върха на Г-20, която Индия е хазаин през септември. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР