Индийският премиер Нарендра Моди е изправен пред вълна от протести

...
Индийският премиер Нарендра Моди е изправен пред вълна от протести
Коментари Харесай

Закон за гражданството предизвика нестихващи протести в Индия

Индийският министър председател Нарендра Моди е изправен пред вълна от митинги против признатия предходната седмица закон за поданството, предадоха международните организации. " Франс прес " отбелязва, че текстът е считат за дискриминационен по отношение на мюсюлманите.

През последните дни митингите бяха съсредоточени в североизточните елементи на Индия. В тях до момента там починаха 6 души. Вчера обаче митингите се придвижиха и в столицата Делхи, където се стигна до яростни конфликти сред силите на реда и стачкуващи. Арена на насилието стана университетът " Джамия благия исламия ", считан за един от най-престижните в страната.

Протестиращи и служители на реда влязоха в конфликти както към постройката на образователното заведение, по този начин и вътре. Силите на реда използваха сълзотворен газ и палки против стачкуващите, за които се твърди, че са запалили две полицейски коли и четири рейса.

Кадри, излъчени в медиите и обществените мрежи, демонстрираха подиуми на същински безпорядък в постройките на университета. На тях се виждаха и окървавени студенти. Според индийски медии в конфликтите в Делхи са ранени стотина студенти и към 10 служители на реда. Петдесетина души бяха арестувани, само че освободени тази заран.

 Закон за поданството провокира нестихващи митинги в Индия
© Associated Press

Според директорката на университета в Делхи Наджма Ахтар през вчерашния ден полицията не е правила разлика сред стачкуващи и студенти и по този начин доста студенти и даже чиновници на университета са потърпевши в конфликтите. В знак на съпричастност със студентите от висшето образователно заведение през вчерашния ден вечерта студенти стачкуваха в редица университети в страната, измежду които в Делхи, Момбай, Хайдерабад, Патна, Колката и други

До конфликти поради закона за поданството се стигна и в Алигархския мюсюлмански университет в град Алигарх, щата Утар Прадеш, заяви ТАСС.

Днес управляващите взеха решение да го затворят краткотрайно до 5 януари. Отлага се и изпитната сесия там. Остават в ареста 15 арестувани студенти, взели участие в безредиците.

 Закон за поданството провокира нестихващи митинги в Индия
© Associated Press

Законът за поданството, признат предходната седмица от индийския парламент, улеснява даването на индийско поданство на бежанци от Афганистан, Бангладеш и Пакистан, само че при изискване че те не са мюсюлмани.

Критици на закона считат, че той се вписва в устрема на ръководещите националисти да маргинализират мюсюлманското малцинство в Индия. Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците дефинира този закон като фундаментално дискриминационен.

Индийският министър председател Нарендра Моди упрекна опозиционната партия Индийски народен конгрес и нейните съдружници, че са виновни за митингите и размириците. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР