Индийският Моди и китайският Си се съгласяват да „увеличат усилията“ за деескалация на граничния проблем след редки срещи

...
Индийският премиер Нарендра Моди и китайският лидер Си Дзинпин се
Коментари Харесай

Индийският премиер Нарендра Моди и китайският лидер Си Дзинпин се споразумяха да „увеличат усилията“ за деескалация на напрежението по оспорваната им граница в рядка среща лице в лице, след като смъртоносен сблъсък обтегна отношенията преди повече от три години.

Моди и Си, които са в Йоханесбург за срещата на икономическата група БРИКС, са провели разговор в кулоарите на срещата на върха, каза външният министър на Индия Винай Куатра пред репортери в четвъртък, един ден след като китайският лидер мистериозно пропусна ключово събитие.

Срещите лице в лице между лидерите на Индия и Китай, двете най-населени нации в света, са рядкост.

Спорната граница отдавна е източник на търкания между Ню Делхи и Пекин, като вълнението прерасна във война от 1962 г., която завърши с победа на Китай. През следващите години една зле дефинирана фактическа граница, наречена Линия на действителен контрол (LAC), раздели двете ядрени сили.

„(Моди) подчерта, че поддържането на мира и спокойствието в граничните райони и спазването и зачитането на LAC са от съществено значение за нормализирането на отношенията Индия-Китай“, каза Кватра.

В изявление от петък Министерството на външните работи на Китай заяви, че двамата лидери са "имали откровен и задълбочен обмен на мнения относно настоящите отношения между Китай и Индия", наред с други интереси.

„Президентът Си подчерта, че подобряването на китайско-индийските отношения служи на общите интереси на двете страни и народи“, се добавя в съобщението. „Двете страни трябва да имат предвид общите интереси на двустранните си отношения и да се справят правилно с граничния въпрос, така че съвместно да пазят мира и спокойствието в граничния регион.

Срещата, която ще се разглежда като стъпка към поправяне на техните тежки отношения, идва една седмица след като Индия и Китай се включиха в своя 19-и кръг от преговори за разрешаване на граничния проблем.

„Двете страни проведоха положителна, конструктивна и задълбочена дискусия относно разрешаването на оставащите проблеми по протежение на LAC в западния сектор“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Индия.

Моди и Си присъстваха на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан през септември миналата година, но не се ангажираха дипломатически. Те проведоха кратък разговор седмици по-късно в кулоарите на срещата на лидерите на Групата на 20 (G20) в Бали, Индонезия.

Напрежението между двете страни се влоши значително след смъртоносен сблъсък в Аксай Чин-Ладак през 2020 г. и ескалира миналия декември, когато сбиване между войски от двете страни в сектора Тауанг в североизточната територия на Индия Аруначал Прадеш доведе до леки наранявания.

През април министърът на отбраната на Индия каза на китайския си колега, че нарушенията на общата им граница подкопават „цялата основа“ на отношенията между двете съседки.

Медии чакат преди разкриването на новия постоянен комитет на Политбюро на Комунистическата партия на Китай в Голямата зала на народа в Пекин, Китай, в неделя, 23 октомври 2022 г. Президентът Си Дзинпин подреден Най-мощното тяло на Китай с неговите съюзници, което му дава неограничен контрол над втората по големина икономика в света. Източник: Bloomberg Членове на медиите чакат преди разкриването на новия постоянен комитет на Политбюро на Комунистическата партия на Китай в Голямата зала на народа в Пекин, Китай, в неделя, 23 октомври 2022 г. Президентът Си Дзинпин подреди най-мощното тяло на Китай със своя съюзници, което му дава неограничен контрол над втората по големина икономика в света. Източник: Bloomberg Андреа Вердели/Блумбърг/Гети изображения

След сблъсъка през 2020 г. Индия предприе няколко стъпки, за да отблъсне предполагаемите заплахи от Китай, включително забрана на платформата за социални медии TikTok и други добре известни китайски приложения, заявявайки, че те представляват „заплаха за суверенитета и целостта“, като същевременно се придвижи към блокиране Китайските телекомуникационни гиганти Huawei и ZTE от доставката на своята 5G мрежа.

Съвсем наскоро двете страни изглежда са предприели строги мерки срещу репортерите и имат малко или никакви акредитирани журналисти на територията на другата страна.

На фона на нарастващия национализъм и в двете страни, опасенията в Ню Делхи за нарастващата категоричност на Пекин също засилиха отношенията на Индия със Съединените щати, включително чрез Четиристранния диалог за сигурност или Четворката – група от Япония, САЩ, Индия и Австралия, широко разглеждана като противовес на Китай.

По-рано тази година Китай бойкотира туристическата среща на Г-20, организирана от Индия в хималайската територия на Джаму и Кашмир, позовавайки се на противопоставянето си „на провеждането на всякакъв вид срещи на Г-20 в спорна територия“. И Индия, и Пакистан претендират за целия спорен регион Кашмир.

Решението на Индия да бъде домакин на тазгодишната ШОС на практика означава, че Моди и Си нямат възможност за среща лице в лице. Очаква се Си също да присъства на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Ню Делхи следващия месец.

Нектар Ган от CNN допринесе за репортажи

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР