Индийският лунен апарат Chandrayaan-3 успешно „скочи“ на Луната

...
Основната цел е да се потвърди наличието на воден лед
Коментари Харесай

Основната цел е да се потвърди наличието на воден лед в сенчестите кратери на южния полюс. Ако е налице, той може да се използва за питейна вода, гориво и кислород - потенциално за поддържане на постоянна човешка база.

Докато марсоходът, наречен Pragyan, продължи да броди по повърхността, космическата агенция на САЩ разкри в понеделник сутринта Викрам беше извършил успешно второ меко кацане чрез "експеримент с подскок".

Той достигна само височина от 40 см и се премести между 30 см и 40 см, но се каза, че тестът е добър знак за бъдещето мисии, които биха могли да отведат хора до Луната и обратно.

„Всички системи работят номинално и са здрави“, каза космическата агенция ISRO.

Преди скока комплектът, който Vikram беше разположил - включително сеизмометър и сонда, използвани за копаене в повърхността - беше върнат вътре и рампата, използвана за разгръщане на Pragyan, беше сгъната.

Всичко беше преразположено, когато спускаемият модул докосна обратно.

Pragyan, който е изминал повече от 100 метра от първоначалното докосване на спускаемия модул, вече е паркиран и поставен в режим на заспиване до следващия изгрев на луната.

Надяваме се, че може да се върне към живот, когато светлината го достигне отново на 22 септември.

Досега е потвърдено наличието на сяра и няколко други елемента, включително алуминий, желязо, калций, хром, титан, манган, кислород и силиций.

Гледайте как индийският марсоход докосва лунната повърхност

Кацането през август беше крайъгълен камък в изследването на космоса.

Мисията, наречена Chandrayaan-3, дойде след предишен неуспешен опит на Индия през 2019 г. и .

Оттогава Индия също .

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР