Индийският индустриален гигант Reliance върна към живота стара местна марка

...
Индийският индустриален гигант Reliance върна към живота стара местна марка
Коментари Харесай

Новият най-голям богаташ на Азия иска да победи Coca-Cola и Pepsi

Индийският промишлен колос Reliance върна към живота остаряла локална марка безалкохолни питиета, като възнамерява да употребява огромната си дистрибуторска мрежа, ниските цени и все по-силните националистически настроения в страната, с цел да отмъкне от Coca-Cola и PepsiCo пазар, оценен на 4,6 милиарда $, написа в собствен материал " Ройтерс ".

Брандът Campa беше известен в Индия през 70-те и 80-те, само че изчезна от пазара след либерализацията на локалната стопанска система и навлизането на огромните интернационалните играчи. Сега той се завръща благодарение на милиардера Мукеш Амбани, който е притежател на Reliance, а също така към този момент е и най-богатият човек в Азия.
 Европа и Съединени американски щати заменят бирата с безалкохолни питиета
Европа и Съединени американски щати заменят бирата с безалкохолни питиета

Алтернатива за фирмите са разрастващите се страни, показват специалисти

Пазарът е голям, а и съгласно Euromonitor наклонността е да пораства с по 5% на година най-малко до 2027 година Не е елементарно обаче да пробиеш - дори топ бизнесмен като Ричард Брансън го разбра след неуспеха на Virgin Cola. Амбани обаче има упоритости, а има и учредения за тях - преди 7 години той прекатурна телеком пазара в Индия и в този момент Reliance е №1 в него.

Чашата към този момент е на половина цялостна

Към момента двулитрова Campa Cola е с към една трета по-евтина от бутилките на Coca-Cola и Pepsi (които обаче побират една чаша повече - 2,25 литра). Това обаче се реализира със сериозна отстъпка от целесъобразната цена. Най-малките бутилки на индийската напитка са на цената на Coca-Cola и по-евтини от тези на Pepsi.

Една от аргументите е, че след придобиването на Campa за 2,7 млн. $ през предходната година, производството ѝ сега е поверено на подизпълнител. Според източник на " Ройтерс ", осведомен с проектите на Reliance, групата възнамерява да отвори свои фабрики или да употребява непознати такива на партньорски начала.
 Coca-cola стопира да създава Sprite в зелени бутилки, ето за какво
Coca-cola стопира да създава Sprite в зелени бутилки, ето за какво

Каква е задачата на смяната?

Campa към този момент се оферират с топ позициониране в 2500-те хранителни магазина на Reliance в цялата страна, а също така може да я предлага на преференциални цени на сътрудниците си с по-малки обекти, които са над половин милион. Също по този начин напитките ще се нареждат в хотели, заведения за хранене и на други премиум местоположения.

Подготвя се и огромна рекламна акция, в това число с присъединяване на някои от известните тимове по крикет в Индия.
 Кое прави Coca-Cola една от най-успешните компании от няколко десетилетия насам?
Кое прави Coca-Cola една от най-успешните компании от няколко десетилетия насам?

Ето някои от тайните за триумф

Целият план (както и останалия бизнес на Reliance с хранителни стоки) е поверен на управител със 17-годишен управнически опит в Coca-Cola.

Ще се газира ли конкуренцията?

" Coca-Cola и Pepsi не са привикнали да имат конкуренция в народен мащаб, а Reliance имат финансовите благоприятни условия да им се опълчват с локален бранд, който има висока носталгична стойност ", разяснява пред организацията консултантът от Euromonitor Амуля Пандит.
 Фиаското на Роналдо с Coca-Cola акцентира риска за марките в ерата на обществените медии
Фиаското на Роналдо с Coca-Cola акцентира риска за марките в ерата на обществените медии

Звезди като капитана на Португалия с 550 милиона почитатели са отвън контрола на спортните спонсори

Неназован някогашен почитан чиновник от Pepsi признава, че в компанията постоянно е имало опасения от появяването на мощен индийски артикул, който да разчита на патриотичните усеща на потребителите - изключително с националистически настроения министър председател, който страната има в лицето на Нарендра Моди.

Все още обаче е рано да се каже дали Realiance ще съумеят да победят западните си съперници. Pepsi и Coca-Cola имат големи лични мрежи за дистрибуция, с които стигат до минимум 3 млн. търговски обекта в Индия, имат доста заводи и също така цели генерации за израснали с усета на техните питиета, отбелязва анализаторът Алок Шах от Ambit Capital.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР