Индийският филм "Pad Man" разказва в боливудски стил историята на

...
Индийският филм "Pad Man" разказва в боливудски стил историята на
Коментари Харесай

Там смятат жените с менструация за нечисти

Индийският филм "Pad Man " споделя в боливудски жанр историята на Арунахалам Муруганатхам, изобретателя на машина за производството на евтини дамски превръзки. Един ден той забелязал, че по време на менструация брачната половинка му употребява вестници и парцали, защото нямала задоволително пари за хигиенични материали. В Индия филмът се радва на огромен триумф. Сценарият се базира на книга на индийската писателка и някогашна актриса Туинкъл Кана. 43-годишната Кана, която е и продуцентка на кино лентата, признава, че с тази история е желала да наруши едно табу в Индия.

Парцали, листа и пясък вместо превръзки

Според публична държавна статистика, по-малко от половината дами сред 15 и 24 години в селските райони на Индия употребяват по време на месечния си цикъл хигиенични материали. Повечето дами са принудени да употребяват хартия от вестници или парцали, а някои прибягват даже до листа от растения, пясък и пепел. "Това постоянно води до възпаления ", споделя Триша Шети от "SheSay ". Нейната организация е внесла тъжба във Върховния съд на Индия против високия налог, с който се таксуват дамските превръзки. В момента той възлиза на 12%. Начинът, по който доста млади дами се пробват да се оправят с месечния си „ проблем ", оказва пагубно въздействие освен върху здравето им. "Когато са в цикъл, близо 23% от девойките не вървят на учебно заведение ", споделя Триша Шети.

Жената в цикъл е считана за омърсена

Индийките, които имат средства за закупуването на хигиенични артикули, ги получават нормално извънредно дискретно: в магазините продавачките ги опаковат в черни торбички. В Индия се счита, че по време на цикъл дамите и девойките са омърсени. В някои фамилии постановат на дамите и девойките в менструация строги забрани: те нямат право да сядат на фамилния диван, не могат да посещават храмове и да допират религиозни предмети. Забранено им е даже да пипат консервирани зеленчуци - в страната е публикувано суеверното разбиране, че те ще се скапват от докосването на тези „ нечисти " дами.

Този анахронизъм се дължи най-много на неналичието на обучение и на обстоятелството, че менструацията е превърната в срамна тематика. Учителите приказват с девойките за месечния цикъл едвам в осми, девети или десети клас. При доста девойки обаче менструацията се появява много по-рано. Често учителите изцяло пренебрегват тематиката, защото им се усещат неловко да я разискват. Точно заради тази причина индийското семейство Гупта и Тахин Паул са издали през 2014 година комикс с името "Менструпедия ", който би трябвало да изясни на учениците какво тъкмо съставлява женският цикъл. Според създателите, книгата е достигнала до 150 000 девойки и се чете в над 250 учебни заведения в страната.

Гупта и Тахин Паул приветстват филми като "Pad Man ". Те обаче се съмняват, че филмът ще успее да прогони предразсъдъците, свързани с менструацията. "Тук става дума за нещо, което е надълбоко загнездено в нашата просвета ", споделя Гупта Тахин.

Пакистан забрани "Pad Man "

Подобна е и обстановката в прилежащ Пакистан. Там филмът "Pad Man " даже бе неразрешен. Пред "The Indian Express " Ишак Ахмед от Държавната работа за налагане на цензура споделя, че няма да бъде разрешено в страната му да бъдат импортирани филми, които са ориентирани против "нашите обичаи и просвета ".

Бързо след решението на Пакистан в обществените медии се надигна огромен митинг. Появиха се голям брой фотоси на дамски превръзки и тампони, придружавани от хаштага #PadManChallenge. Някои от потребителите на Туитър и Facebook адресираха следните постинги до Службата за налагане на цензура: "Ти си роден, тъй като майка ти има менструация. Човек не би трябвало да се срами от тематиката за женския цикъл ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР