Индийските въоръжени сили проведоха успешен изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична

...
Индийските въоръжени сили проведоха успешен изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична
Коментари Харесай

Индия изстреля балистична ракета, цели се в Китай

Индийските въоръжени сили организираха сполучлив изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „ Агни-V”, оповестява Си Ен Ен. Изстрелването от източната част на страната е следващо за комплекса, който се тества от 2012 година и, съгласно анализатори, е поредна стъпка преди формалното му влизане на въоръжение. Сред евентуалните цели на пуска са полетните характерности и точността.

Крайната цел е ракетата да може да носи нуклеарна бойна глава. Американски учени пресмятат, че Индия има сред 120 и 130 заряда с висок тротилов еквивалент.

50-тонната „ Агни-V” има радиус на деяние от близо 5800 километра, което значи, че може да стигне чак до Франция и покрива голяма част от територията на Русия.

Изцяло в обсега й са и двете най-силно ядосани от тестването страни – Пакистан и Китай.

В края на 90-те Делхи и Исламабад бяха извънредно покрай спор, който можеше да включва и неконвенционално оръжие. Пакистан също е нуклеарна страна, като опциите му са по-ограничени, само че задоволителни за тежък удар по прилежаща страна. Двустранните връзки от десетилетия са мощно изострени.

В последно време Индия и Китай също имат съществени гранични разногласия. Анализатори са на мнение, че изстрелването на „ Агни-V” е знак точно към Китай.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР