Индийските туристически забележителности, където селфито е забранено, стават все повече.

...
Индийските туристически забележителности, където селфито е забранено, стават все повече.
Коментари Харесай

Смърт под камерата

Индийските туристически забележителности, където селфито е неразрешено, стават от ден на ден. Регионалните управляващи се пробват да защитят феновете на фотографски автопортрети от самите тях. Селфито е рисково забавление в целия свят и може да аргументи гибел, само че водач в тази печална статистика е точно Индия.

В щата Гоа бе въведена възбрана за автоснимки, въпреки че не повсеместна. На плажовете, скалите и местата за къпане по крайбрежието на Арабско море към този момент има 24 зони, където на туристите е публично неразрешено да се снимат. По този метод локалните управляващи се пробват да предпазят пътешествениците от заплахата, на която се подлагат в гонене на красиви гледки. Сега шестте милиона туристи, които всяка година посещават Гоа, ще се сблъскват с предупредителни табели, че не трябва да си вършат селфи по тези места.

Повод за въвеждане на ограничаването е гибелта на двама туристи от индийския щат Тамил Наду на 17 юни. Двата трагични случая не са свързани между тях, само че младежите са починали при сходни условия. И двамата са се пробвали да се изкачат на ръба на скалите, издигащи се над океана, само че били пометени от вълните и се удавили.

Табелите, предупреждаващи, че катереното по скалите е неразрешено, имало и преди този момент, само че туристите по предписание ги пренебрегват. "Хората не поемат отговорност за личната си сигурност - споделя шефът на частна компания за спасители Рави Шанкер. - Те не осъзнават, че сухата повърхнина може да бъде залята с вода за 20 секунди. И защото гледат в телефоните си, стават още по невнимателни и не виждат в точния момент заплахата. " При това, както отбелязва вестник Indian Express, локалните поданици и спасителите непрестанно вършат забележки на безгрижните пътешественици, само че в отговор получават груби нападки. И защото възбраните и предизвестията не правят работа, туристите просто няма да бъдат допускани до скалите. Newsweek пък оповестява, че полицията на известния плаж Калангут даже преглежда опцията за въвеждане на денонощна избавителна работа, която ще залавя фенове на селфитата рано заран и късно вечер, когато крайбрежната линия пустее.

Индия е рекордьор по количество случаи на трагична гибел поради опити на хора да запечатат облика си в гръмък кадър. От 2014-а до 2016-а по този метод са починали 76 души. Най-опасни за феновете на фотографските автопортрети са височината, водата и превозът. Понякога гибелта на хората е всеобща - през 2014-а, до момента в който се наслаждавали на едно от езерата в щата Махаращра, 10 индивида обърнали лодката си, пробвайки се да си направя селфи. Седем от тях починали.

Гоа не е първият щат, в който са въведени зони, свободни от селфи. През 2016-а управляващите на Мембай, административен център на щата Махаращра, разгласи 15 известни измежду туристите региони за рискови. Сред тях попадна крайбрежната Марина драйв и плажът Чаупати. Решението бе взето, откакто 18-годишно момиче паднало във водата, пробвайки се да си направи гръмък кадър, и не оживяло.

Произшествието на практика съвпаднало с различен случай, когато три девойки се озовали в морето в региона Бандра, до момента в който също опитвали да си създадат селфи. Две от тях съумели да се доберат до брега благодарение на минувач, третото се удавило. Загинал и спасителят на девойките - тялото му било намерено два дни по-късно в един дребен залив край Мумбай.

По-рано, през 2015-а, локалните управляващи не разрешиха селфитата на един от индуистките фестивали, тъй като биха могли да предизвикат скупчване на тълпи. Забранителни табели бяха ситуирани на двете площадки за осъществяване на събитието.

Понякога рискови за феновете на селфита стават места, които на пръв взор са напълно почтени. През септември 2015-а почина японски екскурзиант, опитващ се да се снима в Тадж Махал. Предполага се, че се подхлъзнал на стълбите и е блъснал главата си.

През 2017-а в щата Карнатака се разпростра същинска акция против селфитата. Повод за това стана драматичен случай с група студенти в храма, отдаден на Хануман, индийско провидение в облик на маймуна, ситуиран на 30 км от Бангалор. Младежите пристигнали, с цел да почистят мястото, и откакто свършили работата, си отишли да плуват в близкото езеро. Историята приключила с покруса - едно от момчетата се удавило. По-късно на груповото селфи, направено от останалите младежи, ясно се виждала главата на техния давещ се приятел. Но увлечени от позирането, те не му обърнали никакво внимание.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР